ΙΕΑ: Η Σταθεροποίηση των Τιμών του Αργού Ευάλωτη στην Αύξηση Παραγωγής των ΗΠΑ και το Πλεόνασμα Αποθεμάτων

ΙΕΑ: Η Σταθεροποίηση των Τιμών του Αργού Ευάλωτη στην Αύξηση Παραγωγής των ΗΠΑ και το Πλεόνασμα Αποθεμάτων
energia.gr
Παρ, 13 Μαρτίου 2015 - 18:17
Σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνισε η αγορά πετρελαίου τον Φεβρουάριο, ενώ στις αρχές του μήνα παρατηρήθηκε και μία ελαφρά άνοδος των τιμών, όπως τονίζει η μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ωστόσο, ό Οργανισμός τονίζει ότι αυτή η εικόνα σταθεροποίησης των τιμών είναι επιφανειακή και η ισορροπία που παρουσιάζει είναι επισφαλής

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφάνισε η αγορά πετρελαίου τον Φεβρουάριο, ενώ στις αρχές του μήνα παρατηρήθηκε και μία ελαφρά άνοδος των τιμών, όπως τονίζει η μηνιαία έκθεση του ΙΕΑ που δημοσιεύθηκε σήμερα. Ωστόσο, ό Οργανισμός τονίζει ότι αυτή η εικόνα σταθεροποίησης των τιμών είναι επιφανειακή και η ισορροπία που παρουσιάζει είναι επισφαλής, καθώς η άνοδος της τιμής είναι ευάλωτη στην ενίσχυση της παραγωγής στις ΗΠΑ και στο παρατηρούμενο πλεόνασμα στα αποθέματα, σε αντίθεση με τις απόψεις ότι οι χαμηλότερες τιμές πλήττουν την έκρηξη της παραγωγής στη Β. Αμερική.

Ο ΙΕΑ προβλέπει, μάλιστα, ότι η αναπροσαρμογή της ισορροπίας που έχει προκαλέσει η πολύμηνη πτώση των τιμών δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τον κύκλο της. Επιπλέον θεωρεί υπερβολικά αισιόδοξες τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ομαλή αποκατάσταση της αγοράς.

Όπως σημειώνει η έκθεση, η τιμή του Brent παρουσίασε μεγαλύτερη άνοδο σε σύγκριση με αυτή του WTI, η οποία επηρεάστηκε από την άνοδο των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Μετά την κάμψη που εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, η ζήτηση αργού σημειώνει έκτοτε συνεχή άνοδο, με την αύξηση σε ετήσιο επίπεδο να υπολογίζεται σε 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και

1,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2015. Η πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την αύξηση της πετρελαϊκής ζήτησης συνολικά το 2015 αναθεωρείται, στην νέα έκθεση, ανοδικά κατά75 χιλ. βαρέλια σε σχέση με αυτή του περασμένου μηνός, στο 1,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ανεβάζοντας την παγκόσμια ζήτηση κατά μέσο όρο στα 93,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η παγκόσμια προσφορά αργού, από την άλλη, αυξήθηκε κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσιο επίπεδο, τον Φεβρουάριο, φτάνοντας συνολικά στα 94 εκατ. βαρέλια την ημέρα, χάρη κυρίως στην άνοδο της παραγωγής κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός OPEC. Τα τελικά στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2014 και τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους δείχνουν ότι η παραγωγή στις ΗΠΑ ξεπέρασε το αναμενόμενο, αυξάνοντας συνολικά τις προοπτικές για την παραγωγή της Βόρειας Αμερικής.

Η παραγωγή αργού του OPEC, σύμφωνα με τον Οργανισμό, μειώθηκε κατά 90 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο, φτάνοντας συνολικά τα30, 22 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς απώλειες στην παραγωγή της Λιβύης και του Ιράκ αντιστάθμισαν την αύξηση στην παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και της Αγκόλα. Η ελαφρώς αυξημένη πρόβλεψη για τη ζήτηση έχει μεταβάλει ανοδικά το πρόγραμμα ποσοστώσεων του OPEC για το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στα 30,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, πάνω από τον επίσημο στόχο των 30 εκατ. βαρελιών την ημέρα που είχε υιοθετήσει το καρτέλ των χωρών-παραγωγών πετρελαίου.

Οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ για τις παγκόσμιες διυλιστικές ροές, από την άλλη, σύμφωνα με την νέα έκθεση, αναθεωρούνται ανοδικά στα 77,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2015 και στα 77,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το επόμενο τρίμηνο του έτους, λόγω συγκρατημένα υψηλών περιθωρίων διύλισης και ελαφρά πιο ευοίωνων προοπτικών για τη ζήτηση. Η άνοδος σε ετήσιο επίπεδο προβλέπεται να φτάσει το 1,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το πρώτο εξάμηνο, μειωμένη εμφανώς σε σχέση με τα 2,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τελευταίο εξάμηνο του 2014, και σε αναλογία με την προβλεπόμενη αύξηση στη ζήτηση πετρελαϊκών προϊόντων.

Τέλος, ο Οργανισμός αναφέρει ότι τα εμπορικά αποθέματα σημείωσαν αύξηση μικρότερη του μέσου όρου κατά 23,1 εκατ. βαρέλια τον Ιανουάριο, φτάνοντας συνολικά τα 2 733 εκατ.βαρέλια, περιορίζοντας το πλεόνασμά τους σε σχέση με τον μέσο όρο στα 60.3 εκατ. βαρέλια. Όσον αφορά τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, αυτά σημείωσαν άνοδο σημειώνοντας πλεόνασμα- ρεκόρ κατά 72 εκατ. βαρέλια. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του Φεβρουαρίου δείχνουν απόσυρση αποθεμάτων κατά μόλις 8,8 εκατ. βαρέλια, καθώς η εκτεταμένη αύξηση στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν τις απότομες αποσύρσεις που σχετίζονταν με τις καιρικές συνθήκες.