Ο Φρεντ Όλσεν είναι, αν μη τι άλλο, ένας πολυπράγμων άνθρωπος: ιδιοκτήτης αλλά και ένας από τους πιο επιτυχημένους σχεδιαστές της ωρολογοποιϊας Timex, πρωτοπόρος της βιομηχανίας εξόρυξης πετρελαίου, οραματιστής της εκμετάλλευσης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ναυτικός παγκόσμιας κλάσης και (όπως φημολογείται) πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του Μοντγκόμερι Μπερνς, χαρακτήρα της δημοφιλούς παγκοσμίως σειράς κινουμένων σχεδίων «The Simpsons».
Ο  Φρεντ Όλσεν είναι, αν μη τι άλλο, ένας πολυπράγμων άνθρωπος: ιδιοκτήτης αλλά και ένας από τους πιο επιτυχημένους σχεδιαστές της ωρολογοποιϊας Timex, πρωτοπόρος της βιομηχανίας εξόρυξης πετρελαίου, οραματιστής της εκμετάλλευσης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, ναυτικός παγκόσμιας κλάσης και (όπως φημολογείται) πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του Μοντγκόμερι Μπερνς, χαρακτήρα της δημοφιλούς παγκοσμίως σειράς κινουμένων σχεδίων «The Simpsons». Τι συνδέει όλα αυτά τα ετερογενή χαρακτηριστικά του; Κατά πολλούς η ριζοσπαστικότητα και καινοτομία των ιδεών του, η ικανότητά του να βλέπει πολύ πιο μπροστά από την εποχή του.

Ο ηλικίας 89 ετών σήμερα Ολσεν ως γόνος μιας νορβηγικής ναυτιλιακής αυτοκρατορίας που ίδρυσε ο προπάππος του, θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει την αναμενόμενη πορεία των προνομιούχων της εποχής του. Αντίθετα, σε ηλικία μόλις 20 ετών εκείνος αποφάσισε να χαράξει τη δική του πορεία και, αντί να φοιτήσει σε ένα από τα διάσημα κολέγια της εποχής, όπως οι προγονοί του, πέρασε περισσότερα από δύο χρόνια γυρίζοντας τον κόσμο πάνω σε εμπορικά και φορτηγά πλοία εκτελώντας τα καθήκοντα του ναύτη ή του λιπαντή των μηχανών.

Εκτός... σεναρίου

«Η έλλειψη επίσημης εκπαίδευσης είναι ένα καταπληκτικό πλεονέκτημα»λέει στο περιοδικό «Fortune», σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, και προσθέτει ότι «δεν δεσμεύομαι από ακαδημαϊκούς περιορισμούς αλλά αναπτύσσω μια ευρεία σκέψη και ανησυχώ αργότερα για τις μηχανικές λεπτομέρειες».

Ο Ολσεν, του οποίου η προσωπική περιουσία υπολογίζεται σε 1,3 δισ. δολάρια, είναι ένας ονειροπόλος που σπάνια ακολουθεί το αναμενόμενο σενάριο. Κληρονόμος μιας ναυτιλιακής περιουσίας, εξηγεί το περιοδικό, οδήγησε τις οικογενειακές επιχειρήσεις σε μια νέα πορεία.

Στις φουρτούνες

Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ο Νορβηγός δισεκατομμυριούχος κατηύθυνε την πρώτη ομάδα της χώρας στην εξόρυξη πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ λίγο αργότερα εξέδρα της εταιρείας του έκανε την πρώτη ανακάλυψη στο Εκοφίσκ, ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου βαθέων υδάτων του κόσμου.

Ο Όλσεν στη συνέχεια συν-ίδρυσε την πρώτη ιδιωτική εταιρεία πετρελαίου της Νορβηγίας, τη Saga Petroleum, και συσπείρωσε τη νορβηγική βιομηχανία για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας σε προϊόντα και υπηρεσίες για τις πετρελαιοφόρες περιοχές, πρωτοβουλία που βοήθησε να γίνει η πατρίδα του ένα από τα πλουσιότερα έθνη στον κόσμο.

Όπως είναι αναμενόμενο για έναν άνθρωπο που εγκατέλειψε την οικογενειακή θαλπωρή για τις φουρτούνες της θάλασσας, ο Όλσεν είναι ένας παγκόσμιας κλάσης ναυτικός. Για δύο συνεχείς χρονιές, το 1959 και το 1960, κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην κατηγορία των σκαφών μήκους 33 ποδών. Πρόσφατα δε, έπειτα από ένα διάλειμμα μερικών δεκαετιών, τερμάτισε τρίτος στο περυσινό νορβηγικό πρωτάθλημα.

Όταν δεν βρίσκεται στη θάλασσα ή σε κάποιο πηγάδι εξόρυξης πετρελαίου, ο Όλσεν σχεδιάζει ρολόγια, μερικά εκ των οποίων μάλιστα έχουν γράψει ιστορία με την καινοτομία τους. Ο ίδιος και η κόρη του  Ανέτ διοικούν την Timex Group, τη νούμερο 2 σε αριθμούς πωλήσεων εταιρεία ρολογιών των ΗΠΑ. Ήταν ο Όλσεν ο οποίος σχεδίασε το πρώτο σπορ ρολόι της εταιρείας στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Λίγα χρόνια αργότερα έφτιαξε το πρώτο μοντέλο με φωτισμό νυκτός, ενώ το 1994 δημιούργησε σε συνεργασία με τη Microsoft το πρώτο «έξυπνο ρολόι», το Data Link.

Η τελευταία του «εμμονή» είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τον πρωτοπόρο μάνατζερ η αξιοποίηση και η ανάπτυξη εναλλακτικών ενεργειακών πηγών «είναι περισσότερο ένα ηθικό κάλεσμα παρά μια επιτακτική ανάγκη των επιχειρήσεων».Η μακρά εμπειρία του στην παραγωγή πετρελαίου τον οδηγεί στην πεποίθηση ότι ο κόσμος δεν θα αντιμετωπίσει πετρελαϊκά ελλείμματα και ένα μέλλον με αστρονομικές τιμές για τον μαύρο χρυσό.

Αλλά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι απαραίτητες, τονίζει, για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και κατ' επέκταση για την ανθρώπινη επιβίωση. Από το 1990 οι εταιρείες του Όλσεν έχουν επενδύσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια στην αιολική ενέργεια.

(από την Εφημερίδα: "Το Βήμα")