Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αρχίσει να υποχωρεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην τελευταία έκθεση του
Ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αρχίσει να υποχωρεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην τελευταία έκθεση του.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής πετρελαϊκής παραγωγής αναμένεται να περιοριστεί φέτος και «μπορεί να αναμένεται να ακολουθήσει μια πτώση στην παραγωγή, πιθανώς μέχρι τα τέλη 2015». 

Σημειώνεται ότι προηγουμένως ο ΟΠΕΚ προέβλεπε ότι παραγωγή θα άρχιζε να υποχωρεί το 2018.

Στον αντίποδα, η αμερικανική υπηρεσία ενέργειας (ΙΕΑ) ανακοίνωσε, την περασμένη Παρασκευή, ότι η αμερικανική πετρελαϊκή παραγωγή ήταν εντυπωσιακά ισχυρή το Φεβρουάριο, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες επικεντρώθηκαν στα πιο γόνιμα πετρελαϊκά πεδία. 

Η ΙΕΑ βλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης (και όχι πτώση) στο δεύτερο φετινό εξάμηνο. 

Στην έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ επισημαίνει ότι οι χαμηλότερες τιμές παγκοσμίως «θα μπορούσαν να επηρεάσαν οριακά την παραγωγή από μη συμβατικές πηγές όπως το tight oil», όρος που περιλαμβάνει το πετρέλαιο που εξάγεται από τους σχηματισμούς σχιστόλιθου μέσω υδραυλικού ρήγματος.

Ο OPEK επικαλέστηκε μια κατακόρυφη πτώση στις αμερικανικές πετρελαϊκές εξέδρες και στα επενδυτικά σχέδια από τις πετρελαϊκές επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη της αμερικανικής πετρελαϊκής παραγωγής θα ανέλθει φέτος στα 820.000 βαρέλια/ημέρα, έναντι των 1,61 εκατ. βαρελιών/ημέρα το 2014.

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση, κατά 50.000 βαρέλια, στα 92,33 εκατ. βαρέλια την ημέρα.