Άνοιγμα της Socar στο Λονδίνο - Προσέλαβε Ομάδα Εμπορίας Πετρελαίου από τη Βρετανική Phibro

Άνοιγμα της Socar στο Λονδίνο - Προσέλαβε Ομάδα Εμπορίας Πετρελαίου από τη Βρετανική Phibro
energia.gr
Πεμ, 19 Μαρτίου 2015 - 07:36
Η Κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο Λονδίνο και έχει ήδη προσλάβει εμπόρους από την Phibro, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar, έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο Λονδίνο και έχει ήδη προσλάβει εμπόρους από την Phibro, που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η SOCAR, όπως ανακοίνωσε τη Τρίτη, προχώρησε στις προσλήψεις της ομάδας της Phibro, ώστε να αξιοποιήσει την παρουσία του Αζερμπαϊτζάν στους τομείς επιχειρηματικών συναλλαγών αργού πετρελαίου και προϊόντων διύλισης στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

«Μετά την ανακοίνωση της Occidental Petroleum, η οποία στα τέλη του 2014, είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να αποσυρθεί από την εμπορία αργού πετρελαίου, η Socar Trading, άδραξε την ευκαιρία να προσλάβει στο Λονδίνο την ομάδα διαπραγμάτευσης της Phibro και να αυξήσει έτσι σημαντικά την παρουσία της στην αγορά πετρελαίου του Λονδίνου», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα τελευταία χρόνια, οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου των μικρότερων, αλλά και πλουσίων σε φυσικούς πόρους χωρών έχουν εξελιχθεί σε βασικούς κόμβους, αποτελώντας σημεία εισόδου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

Οι παραγωγοί πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου και οι χώρες πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης, όπου πωλούνται παραδοσιακά εμπορεύματα μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, είναι μεταξύ εκείνων που το κάνουν.

Η Socar Trading που ιδρύθηκε το 2007, έχει την έδρα της στη Γενεύη, ενώ διαθέτει μεγάλα γραφεία στη Σιγκαπούρη και το Ντουμπάι, έχοντας επίσης μια μικρότερη παρουσία και σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

«Μέχρι τώρα, η Socar είχε μόνο ένα γραφείο αντιπροσωπείας στο Λονδίνο, αλλά πλέον έχει εξασφαλίσει πλήρη λειτουργία στη Βρετανική πρωτεύουσα», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.

Η νέα ομάδα, η οποία ξεκίνησε την εργασία της την Τρίτη στο Λονδίνο, θα χειρίζεται κυρίως ζητήματα αργού πετρελαίου, αλλά θα επεκταθεί σταδιακά και σε διυλισμένα προϊόντα, όπως ανακοίνωσε η εταιρία.

Οι επιχειρηματικές συναλλαγές της Phibro αναμένεται, να εκκαθαρίζονται από το τέλος του τρέχοντος μηνός.

«Αυτή η κίνηση αποτελούσε εδώ και καιρό στρατηγική της εταιρείας μας για την επέκταση της γεωγραφικής παρουσίας μας και για τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου των συναλλαγών μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της, Αρζού Αζίμοφ.

Τα τελευταία χρόνια, το εμπορικό τμήμα της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, Socar, έχει γίνει ενεργή στις ευρωπαϊκές και ασιατικές συναλλαγές προϊόντων, όπως επίσης και στις αγορές αργού πετρελαίου του Ιράκ.

Η ομάδα δήλωσε ότι είχε θέσει στόχο να τριπλασιαστεί ο όγκος του πετρελαίου και των προϊόντων των πωλήσεών της, κατά τα πέντε έτη, έως το 2016.

Πέρυσι, η Socar είχε προσλάβει εμπόρους από την αντίπαλη εταιρία Trafigura και την Arcadia, για να αποτελέσουν μέρος της ομάδας αυτής, θύμισε ο εκπρόσωπος της.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90 τοις εκατό των εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν και εξασφαλίζουν τα τρία τέταρτα των εσόδων της κυβέρνησης.

Όπως ακριβώς το Αζερμπαϊτζάν επεδίωξε να ενισχύσει τις εξαγωγές αργού και τα έσοδα κίνησης, η Socar έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο, με την κατηγορία, ότι παρείχε προνομιακή μεταχείριση σε εταιρείες με σκοτεινές δομές ιδιοκτησίας.

Η εταιρεία έχει αρνηθεί τις καταγγελίες, που έγιναν από φορείς, όπως η Global Witness.