ΕΠΑ Αττικής: Στον Αέρα Ακόμη η Επιδότηση για Μετατροπή σε Φυσικό Αέριο

ΕΠΑ Αττικής: Στον Αέρα Ακόμη η Επιδότηση για Μετατροπή σε Φυσικό Αέριο
Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 19 Μαρτίου 2015 - 17:32
Στον αέρα βρίσκεται ακόμη το πρόγραμμα επιδότησης που εξαγγέλθηκε πέρυσι το Σεπτέμβριο, για τη μετατροπή αυτόνομων και κεντρικών θερμάνσεων από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Το πρόγραμμα αυτό, συνολικού κόστους 15 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ ψηφίσθηκε ως νομικό κείμενο από τη Βουλή στις 14/11/2014

Στον αέρα βρίσκεται ακόμη το πρόγραμμα επιδότησης που εξαγγέλθηκε πέρυσι το Σεπτέμβριο, για τη μετατροπή αυτόνομων και κεντρικών θερμάνσεων από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Το πρόγραμμα αυτό, συνολικού κόστους 15 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ ψηφίσθηκε ως νομικό κείμενο από τη Βουλή στις 14/11/2014, τελικά η ΚΥΑ που απαιτούνταν για την ενεργοποίηση του στάλθηκε στις 24/1/2015 στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, αλλά δεν προωθήθηκε για δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης χρειάσθηκε η έκδοση νέας ΚΥΑ, η οποία έχει εξασφαλίσει ήδη τις υπογραφές του ΥΠΑΠΕΝ και του υπουργείου Οικονομίας, αλλά εκκρεμεί η υπογραφή και του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» τα κονδύλια και να υπογραφούν συμβάσεις μεταξύ των τριών ΕΠΑ και ενδιαφερόμενων καταναλωτών.

Όπως έγινε γνωστό από το γενικό διευθυντή της ΕΠΑ Αττικής Χρήστο Μπαλάσκα σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στην Αττική έχουν κατατεθεί συνολικά 3000 αιτήσεις για υπαγωγή στο πρόγραμμα, που αφορά σε 10 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε, εξάλλου, ότι έχει ζητηθεί από την ΕΠΑ Αττικής η εφαρμογή Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) και στον τομέα του φυσικού αερίου. Το αίτημα είχε υποβληθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση και σε αυτή τη φάση είναι υπό συζήτηση με το ΥΠΑΠΕΝ. Τη θεσμοθέτηση του θα πρέπει να κάνει η ΡΑΕ.

Κατά το πρώτο δίμηνο του έτους και παρά το γεγονός ότι ο φετινός χειμώνας είναι βαρύς, οι καταναλώσεις του φυσικού αερίου δεν ήταν ανάλογες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑ Αττικής, καταγράφεται μία αύξηση της τάξης του 6%, που αποδίδεται και στη δυστοκία των νοικοκυριών λόγω κρίσης. Η τελευταία ευθύνεται και για τη μείωση της κατανάλωσης κατά 3,5% του φυσικού αερίου το 2014, με τα έσοδα της ΕΠΑ Αττικής να είναι συμπιεσμένα κατά 8% το περασμένο έτος και τα κέρδη μετά από φόρους να είναι μειωμένα κατά 28%. 

Αντίθετα, τα νέα συμβόλαια που υπέγραψε η ΕΠΑ Αττικής εμφανίζονται αυξημένα κατά 41% (6.271 έναντι 4452 του 2013), με τη μεγαλύτερη αύξηση να καταγράφεται στις αυτονομίες της θέρμανσης. Μάλιστα, στο διάστημα Ιούλιος 2013-Ιούλιος 2014 η αύξηση στις αιτήσεις αυτής της κατηγορίας φθάνει το 90%.

Η ΕΠΑ Αττικής απέφυγε να προσδιορίσει τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τον Απρίλιο, καθώς αυτό αναμένεται να γίνει από τη ΔΕΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, οι οικιακοί καταναλωτές δεν θα επωφεληθούν από τις χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου στη φετινή χειμερινή σαιζόν, καθώς η ΕΠΑ θα τις μετακυλήσει από το Μάιο, οπότε κερδισμένοι θα είναι οι βιομηχανικοί καταναλωτές. Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στις τιμές του μπρεντ και ανάλογα με την ισοτιμία δολαρίου/ευρώ, εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση από τη χρήση του φυσικού αερίου τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε ξεκινά η επόμενη χειμερινή σαιζόν, θα είναι τουλάχιστον 33%, έναντι 29% κατά μέσο όρο στο διάστημα από τον Οκτώβριο 2014 έως το Φεβρουάριο 2015.

Η ΕΠΑ Αττικής, όπως είπε ο κ. Μπαλάσκας, από το Μάρτιο του 2014 εφαρμόζει κάθε μήνα μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, της τάξης του 4-10%, από αναδρομικές εκπτώσεις που εξασφάλισε από πέρσι τον Ιανουάριο ως φέτος το Φεβρουάριο. Ο κ. Μπαλάσκας παρουσίασε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατατάσσεται στην 8η θέση από την άποψη του φθηνού φυσικού αερίου προς τα νοικοκυριά, με 7 λεπτά/ KVh. Οι λόγοι που προηγούνται στην Ευρώπη άλλες επτά χώρες με φθηνότερο φυσικό αέριο αποδόθηκαν στο γεγονός ότι η φορολογία εκεί είναι χαμηλότερη και γιατί διαθέτουν προϊόν από πολλές διαφορετικές πηγές ( hubs, spot αγορά).

Οι στόχοι της εταιρίας για το 2015 περιλαμβάνουν καταρχήν τη διεύρυνση της άτοκης χρηματοδότησης για νέες εγκαταστάσεις συστήματος φυσικού αερίου. Το συνολικό πρόγραμμα που ξεκινά από Μάρτιο και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο περιλαμβάνει ένα συνολικό ποσό 5 εκατ. ευρώ. Φέτος, εξάλλου, η ΕΠΑ Αττικής προγραμματίζει επενδύσεις για επιπλέον 25 χλμ σε νέα δίκτυα, όπως έκανε και πέρυσι.

Τέλος, έγινε αναφορά και στα ληξιπρόθεσμα χρέη της εταιρίας, τα οποία υπολογίζονται σε 4 εκατ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 3% του συνολικού τζίρου της. Οι μετρητές που έχουν κοπεί, λόγω μη καταβολής των οφειλών, είναι κάτω από 500, σύμφωνα με την εταιρία.