Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Επιβεβαιώθηκε η Δέσμευση για την Προώθηση της Ενεργειακής Ένωσης

Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Επιβεβαιώθηκε η Δέσμευση για την Προώθηση της Ενεργειακής Ένωσης
energia.gr
Παρ, 20 Μαρτίου 2015 - 08:47
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισαν την Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια ενιαία αγορά ενέργειας, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισαν την Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, ότι θέλουν να δημιουργήσουν μια ενιαία αγορά ενέργειας, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

«Συμφωνήσαμε για τα πρώτα βήματα μιας Ενεργειακής Ένωσης που θα δημιουργήσει τη βάση για ενεργειακή ασφάλεια», σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Βασιζόμαστε πολύ σε εισαγωγές φυσικού αερίου και συμφωνήσαμε οι συμβάσεις να γίνονται με βάση τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι «αν καταφέρουμε να συνδέσουμε τα δίκτυα ενέργειας θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε για τους καταναλωτές ένα ποσό της τάξης των 40 δισ. ευρώ».

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι με την Ενεργειακή Ένωση που οραματίζονται οι ηγέτες των «28» θα επιδιωχθεί να ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά φυσικού αερίου, παράλληλα με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.