Εντυπωσιακή Επιστροφή στα Κέρδη για τη Vitol: 1,35 Δις Δολ. Από την Εμπορία Πετρελαίου το 2014

Εντυπωσιακή Επιστροφή στα Κέρδη για τη Vitol: 1,35 Δις Δολ. Από την Εμπορία Πετρελαίου το 2014
energia.gr
Σαβ, 21 Μαρτίου 2015 - 09:32
Η Vitol, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο, είδε μια απότομη ανάκαμψη των κερδών της το 2014, στην οποία συνέβαλαν οι ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά προς το τέλος του έτους. Στους τελευταίους 12 μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο, η Vitol ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 13 δις δολαρίων, τα μεγαλύτερα από το 2011, ενώ τα καθαρά έσοδα της ανήλθαν στα 1,7 δις δολάρια

Η Vitol, ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος έμπορος πετρελαίου στον κόσμο, είδε μια απότομη ανάκαμψη των κερδών της το 2014, στην οποία συνέβαλαν οι ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν στην αγορά προς το τέλος του έτους.

Στους τελευταίους 12 μήνες μέχρι τον Δεκέμβριο, η Vitol ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 13 δις δολαρίων, τα μεγαλύτερα από το 2011, ενώ τα καθαρά έσοδα της ανήλθαν στα 1,7 δις δολάρια.

Σημαντικό μέρος της αύξησης των κερδών της σημειώθηκε κατά το τέταρτο τρίμηνο, όταν οι τιμές του αργού πετρελαίου βυθίστηκαν και η μεταβλητότητα άρχισε να αυξάνεται.

Η Vitol, η οποία διαθέτει μεγάλα εμπορικά κέντρα στο Λονδίνο και τη Γενεύη, αλλά και στην Ολλανδία, αρνήθηκε να σχολιάσει. Η εταιρεία ακολουθεί συνήθως την τακτική να αποκαλύπτει στοιχεία για τα έσοδα της , αλλά όχι για την κερδοφορία της.

Ωστόσο, τα στοιχεία που κατατέθηκαν έδειξαν, ότι τα καθαρά κέρδη της Vitol, μετά από φόρους ύψους 837 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013, σημείωσαν τη χειρότερη επίδοση τους σε μια δεκαετία, ξεπερνώντας λίγο μόλις το ένα δις δολάρια το 2012.

Μετά από πολλά «επίπεδα» χρόνια στις αγορές, η πτώση των κερδών και η μείωση των περιθωρίων, για εμπόρους πετρελαίου, όπως η Vitol, η Trafigura, η Mercuria, και η Gunvor, σήμανε την αρχή μίας εποχής, κατά την οποία απολαμβάνουν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες εμπορίου, που έχουν δει από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

Η κατά 50% πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες για τις εταιρίες αυτές, ώστε να αποκομίσουν κέρδη από την αγορά του πετρελαίου, την αποθήκευση του, αλλά και να το πουλήσουν στο μέλλον σε υψηλότερες τιμές.

Όταν οι μελλοντικές τιμές του πετρελαίου, είναι υψηλότερες από τις τιμές spot, η αγορά λέγεται ότι είναι σε contango, ενώ το αντίθετο είναι γνωστή ως backwardation. Μια αγορά contango ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τα κέρδη ρεκόρ, που σημειώθηκαν στον τομέα της εμπορίας πετρελαίου, κατά τα έτη 2008-09.

Η μεταβλητότητα του πετρελαίου, η οποία έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από την οικονομική κρίση, είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο η απόδοση των μεγάλων εμπορικών οίκων, οι οποίοι αγοράζουν και πωλούν τεράστιους όγκους των εμπορευμάτων, έχει βελτιωθεί.

Ο Ivan Glasenberg, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας της Ελβετίας της Glencore, δήλωσε πρόσφατα, ότι το 2015 θα μπορούσε να είναι μια εκρηκτική χρονιά για τις επιχειρήσεις εμπορίας πετρελαίου, αν συνεχιστούν οι ίδιες τάσεις στην αγορά.

Ωστόσο, άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του Ian Taylor, διευθύνοντος συμβούλου της Vitol, είναι πιο επιφυλακτικοί, μιλώντας για μια έκρηξη αποθήκευσης και μόνο. «Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα η δομή της αγοράς παρουσίασε κάποιες ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για την εμπορία πετρελαίου, παρά τις πρόσθετες προκλήσεις της αντιστάθμισης φυσικών φορτίων, σε μια πολύ ασταθή αγορά», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, όταν Vitol ανακοίνωσε στοιχεία για τα έσοδα της το 2014.

Οι άνθρωποι που έχουν δει τους λογαριασμούς διαχείρισης, δήλωσε η Vitol φαίνεται να έχουν προβεί σε διανομή μερίσματος 1,2 δις δολαρίων πέρυσι. Οι μετοχές της Vitol είναι περιζήτητες και δίνονται μόνο σε ανώτερους υπαλλήλους.

Η Vitol διαχειρίζεται πάνω από πέντε εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και υποπροϊόντων την ημέρα, ποσότητα περίπου ισοδύναμη με την ημερήσια κατανάλωση της Ιαπωνίας. Απασχολεί δε, περισσότερους από 5.000 εργαζομένους και διαθέτει επίσης επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία από τα διυλιστήρια πετρελαίου στην Ευρώπη, σε τερματικούς σταθμούς πετρελαίου στον Κόλπο, αλλά και την Αφρική.

Πέρυσι, η εταιρεία έκανε τη μεγαλύτερη εξαγορά της, ξοδεύοντας 2,6 δις δολάρια, για να αγοράσει ένα διυλιστήριο πετρελαίου και μια επιχείρηση πρατηρίων βενζίνης στην Αυστραλία, από την Royal Dutch Shell.

Επίσης, πρόσφατα η εταιρία ανακοίνωσε σχέδια, για την ανάπτυξη ενός υπερακτίου έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου, κόστους επτά δις δολαρίων, στην Γκάνα σε συνεργασία με τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Eni.