Σε «κυνήγι» εξαγορών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναμένεται να επιδοθούν το επόμενο διάστημα οι εταιρείες private equity, όπως μεταξύ άλλων οι Blackstone και Carlyle, καθώς η πτώση των τιμών του αργού διαμορφώνει ελκυστικές αποτιμήσεις
Σε «κυνήγι» εξαγορών στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναμένεται να επιδοθούν το επόμενο διάστημα οι εταιρείες private equity (ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια), όπως μεταξύ άλλων οι Blackstone και Carlyle, καθώς η πτώση των τιμών του αργού διαμορφώνει ελκυστικές αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Carlyle Group έχει συγκεντρώσει 2,5 δισ. δολάρια στο πρώτο της διεθνές ενεργειακό fund.

Συνολικά, τα κεφάλαια που έχει διαθέσιμα για επενδύσεις στην ενέργεια ανέρχονται στα 10 δισ. δολάρια περίπου. 

Ο όμιλος, ένας από τους μεγαλύτερους «εναλλακτικούς» διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο, αναμένεται να επικεντρώσει την προσοχή του στη Βόρεια Θάλασσα, επενδύοντας έως και 1 δισ. δολάρια σε υπεράκτια κοιτάσματα, καθώς η βρετανική κυβέρνηση πρόσφατα ενέκρινε φορολογικά και επενδυτικά κίνητρα για την τόνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στον κλάδο της εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά της, η Blackstone έχει αντλήσει περί τα 9 δισ. δολάρια για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα. Ο πιστωτικός βραχίονας της Blackstone, HGOS, αναμένεται να αντλήσει κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. δολαρίων για να τα επενδύσει στα ομόλογα εταιρειών του κλάδου.

Το μέγεθος των κεφαλαίων που συγκεντρώνονται καταδεικνύει ότι η μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο έτος έχει διαμορφώσει ελκυστικά επίπεδα τιμών για επενδύσεις.

«Αγκάθι» είναι η έντονη μεταβλητότητα της τιμής του πετρελαίου, καθώς είναι δύσκολο να γίνει η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων που είναι στο επίκεντρο της προσοχής των εταιρειών private equity.

Έτσι, λοιπόν, για τους αμέσως επόμενους μήνες δεν αναμένεται κάποια μεγάλη συμφωνία, ενώ πολύ δύσκολη εκτιμάται ότι είναι και η επίτευξη συμφωνίας για assets στη Βόρεια Θάλασσα, καθώς πολλά κοιτάσματα είναι εξαντλημένα ή τείνουν προς εξάντληση και συνεπώς δεν είναι ελκυστικά για τους επενδυτές.