Ο Ομπάμα Θεσπίζει τους Πρώτους Περιβαλλοντικούς Κανόνες για το Fracking - Αντιδράσεις Οικολόγων και Λόμπυ Πετρελαίου

Ο Ομπάμα Θεσπίζει τους Πρώτους Περιβαλλοντικούς Κανόνες για το Fracking - Αντιδράσεις Οικολόγων και Λόμπυ Πετρελαίου
energia.gr
Δευ, 23 Μαρτίου 2015 - 15:46
Οι ΗΠΑ, πρωτοπόροι ως τώρα στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από μη συμβατικά πετρώματα με τη μέθοδο του fracking, φιλοδοξούν τώρα να θέσουν πρώτες και τις απαραίτητες περιβαλλοντικές δικλείδες ασφαλείας. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα ήδη δέχεται πυρά από την βιομηχανία του κλάδου, που θεωρούν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα θέσουν υπερβολικά εμπόδια στην υδραυλική ρωγμάτωση, σε μία περίοδο που η παραγωγή αερίου και πετρελαίου σχιστών μετατρέπουν, για πρώτη φορά, τις ΗΠΑ σε ενεργειακή «υπερδύναμη»

Οι ΗΠΑ, πρωτοπόροι ως τώρα στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου από μη συμβατικά πετρώματα με τη μέθοδο του fracking, φιλοδοξούν τώρα να θέσουν πρώτες και τις απαραίτητες περιβαλλοντικές δικλείδες ασφαλείας. Ωστόσο, η κυβέρνηση Ομπάμα ήδη δέχεται πυρά από την βιομηχανία του κλάδου, που θεωρούν ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα θέσουν υπερβολικά εμπόδια στην υδραυλική ρωγμάτωση, σε μία περίοδο που η παραγωγή αερίου και πετρελαίου σχιστών μετατρέπουν, για πρώτη φορά, τις ΗΠΑ σε ενεργειακή «υπερδύναμη».

Στην αμφιλεγόμενη περιβαλλοντικά μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης έχουν ήδη εκφράσει αντιρρήσεις τα κράτη της Ευρώπης, κυρίως λόγω των επιπτώσεών της στον υδροφόρο ορίζοντα, παρά τις αμερικανικές πιέσεις για ανάπτυξη του αερίου και πετρελαίου σχιστών ( shale gas/ shale oil) ως λύση απέναντι στην ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία. Έτσι, οι ρυθμίσεις που προανήγγειλε η κυβέρνηση Ομπάμα στις 20 Μαρτίου αναμένονται με ενδιαφέρον από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η νέα νομοθεσία αφορά ομοσπονδιακές γαίες στις οποίες παράγεται το 11% του αερίου σχιστών και το 5% του πετρελαίου σχιστών των ΗΠΑ – στις οποίες λειτουργούν πάνω από 100.000 εξορύξεις - και στόχος του λευκού Οίκου είναι να αποτελέσει πυξίδα για τις ρυθμίσεις των επί μέρους Πολιτειών για τις ιδιωτικές εκτάσεις. Ωστόσο, ήδη ακούγονται φωνές από το πετρελαϊκό λόμπυ που θεωρούν πως οι εν λόγω ρυθμίσεις «δεν είναι απαραίτητες», όπως αυτή του Erik Milito του American Petroleum Institute, ο οποίος θεωρεί πως η νέα νομοθεσία υπερκαλύπτεται από τις υπάρχουσες νομικές προβλέψεις, τις οποίες και διπλασιάζει.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, από την πλευρά της, υποστηρίζει πως το κόστος θα είναι ελάχιστο για τη βιομηχανία υδρογονανθράκων της χώρας, που από το 2008 έχει δει την παραγωγή φυσικού αερίου να εκτινάσσεται από τα 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα 9,4 εκατ. βαρέλια χάρη στη μέθοδο του fracking, εξέλιξη που την έχει αναδείξει στην μεγαλύτερη παραγωγό αερίου στον κόσμο. Κι όλα αυτά, με τις διεθνείς τιμές πετρελαίου να βυθίζονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα εδώ και οκτώ μήνες.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ υπολογίζει πως η επίπτωση από την εφαρμογή των νέων περιβαλλοντικών κανόνων στο κόστος ανά εξόρυξη θα είναι μόνο 0,25%. Ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών υπογραμμίζει, άλλωστε, την ανάγκη επικαιροποίησης των κανονισμών «για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να συμβαδίσουν με την εξέλιξη της τεχνολογίας», ενώ τονίζει πως η νέα νομοθεσία είναι «απαραίτητη» για την υπεύθυνη ανάπτυξη του κλάδου. Ταυτόχρονα, απαντώντας εμμέσως στις επικρίσεις του πετρελαϊκού λόμπυ που ακόμη θεωρεί πως η κυβέρνηση Ομπάμα είναι εχθρική προς την βιομηχανία υδρογονανθράκων, επικρότησε τα οικονομικά οφέλη που προήλθαν από την «επανάσταση» του shale oil και του shale gas.

Αλλά και ανεξάρτητοι συμβουλευτικοί οίκοι, όπως η Beacon Policy Advisors, συμφωνούν με τον Λευκό Οίκο πως οι προτεινόμενοι κανονισμοί κινούνται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης της κατάλληλης ισορροπίας ανάμεσα στην ανάπτυξη και την περιβαλλοντική ασφάλεια στην βιομηχανία σχιστών, που υπήρξε «ναυαρχίδα» στην προσπάθεια της κυβέρνησης Ομπάμα ώστε η χώρα να ανακάμψει από την κρίση του 2008. Η αναλύτρια της Beacon Policy Advisors, Rachel Pierson, τονίζει πως οι ρυθμίσεις δεν θα βλάψουν καθόλου την «επανάσταση του shale oil and gas» , καθώς, όπως λέει, «δεν είναι υπερβολικά αυστηροί».

Αυτό ακριβώς, όμως, μοιάζει να είναι και το σημείο που δείχνει να απογοητεύει το «περιβαλλοντικό λόμπυ» που είχε επενδύσει πάρα πολλά στην εκλογή Ομπάμα για την προστασία του περιβάλλοντος και που τώρα τον βλέπει απλώς να θέτει κάποιους, ελαστικούς ίσως, περιορισμούς στην αμφιλεγόμενη οικολογικά μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης. Χαρακτηριστική για το πώς βλέπουν πλέον την διακυβέρνηση Ομπάμα οι οικολόγοι στις ΗΠΑ είναι η δήλωση του Athan Manuel του Sierra Club: «Αν δούμε την πολιτική του στην επιφάνεια του εδάφους, έχει κάνει ιστορικής σημασίας πράγματα. Αλλά στα θέματα διατήρησης των υπόγειων ορυκτών καυσίμων στο υπέδαφος, οι κινήσεις του είναι πιο αργές».