Στα 56,12 δισ. ρούβλια (περίπου 1 δισ. δολάρια σύμφωνα με την συναλλαγματική ισοτιμία Δεκεμβρίου 2014)υπολογίζεται το ποσό που έχει καταβάλει η Gazprom στους Ευρωπαίους εταίρους της για τις μετοχές στο έργο του αγωγού South Stream, σύμφωνα με έκθεση τηςGazpromγια το 2014
Στα 56,12 δισ. ρούβλια (περίπου 1 δισ. δολάρια σύμφωνα με την συναλλαγματική ισοτιμία Δεκεμβρίου 2014)υπολογίζεται το ποσό που έχει καταβάλει η Gazprom στους Ευρωπαίους εταίρους της για τις μετοχές στο έργο του αγωγού South Stream, σύμφωνα με έκθεση τηςGazpromγια το 2014.

Οι εταίροι είναι η ιταλικήENI, η γαλλικήEDFκαι η γερμανικήWintershall.Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Gazprom έχει ως κίνητρο την επιθυμία για τη διατήρηση των σχέσεων με τους εταίρους της.

«Τώρα η Gazprom είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης ολόκληρης της περιουσίας και των περιουσιακών στοιχείων του έργου», είπε ο Ιβάν Καπιτόνοφ, αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Κανονισμών της Κρατικής Οικονομίας στην Προεδρική Ακαδημία Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης.

Κατά τη γνώμη του Καπιτόνοφ, οι αγωγοί που έχουν ήδη αγοραστεί για το έργο South Stream μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του τουρκικού σχεδίου Stream. Στην αρχή η ENI ανακοίνωσε ότι θα είναι εταίρος της Gazprom για την κατασκευή του τμήματος της θάλασσας του South Stream (50%), αλλά στη συνέχεια την παραχώρησε 15% στην Wintershall και ακόμη 15% στην EDF.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η Gazprom ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη διατήρηση της σύμβασης με την ιταλική κατασκευαστική εταιρεία Saipem, που θα τοποθετήσει τους αγωγούς σύμφωνα με τους όρους των τομεακών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ κατά του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη επιτρέψει στηSaipemνα τοποθετήσει τον αγωγό στη Μαύρη Θάλασσα. Ειδικότερα, ο στόλος τοποθέτησης αγωγών της Saipemεξακολουθεί να βρίσκεται στο βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς.

Ο Ιβάν Καπιτόνοφ, πιστεύει ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Gazprom διατηρούσε καλές σχέσεις με την ENI, η οποία είναι ο κύριος μέτοχος της Saipem.

(gr.rbth.com)