Ράλι για τις Τιμές του Πετρελαίου Καθώς Υποχωρούν οι Ανησυχίες για Αύξηση της Προσφοράς από το Ιράν

Ράλι για τις Τιμές του Πετρελαίου Καθώς Υποχωρούν οι Ανησυχίες για Αύξηση της Προσφοράς από το Ιράν
energia.gr
Τρι, 7 Απριλίου 2015 - 07:45
Ράλι σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Μ. Δευτέρα, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο το Ιράν να «πλημμυρίσει» τις αγορές με πετρέλαιο μετά την αρχική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας
Ράλι σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου τη Μ. Δευτέρα, καθώς υποχωρούν οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο το Ιράν να «πλημμυρίσει» τις αγορές με πετρέλαιο μετά την αρχική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού (WTI), παράδοσης Μαΐου, ενισχύθηκε κατά 3 δολάρια ή 6,1% στα 52,14 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για την υψηλότερη άνοδο από τις 3 Φεβρουαρίου.

Στο Λονδίνο, το Μπρεντ σημείωσε άνοδο 5,8% στα 58,12 δολάρια το βαρέλι.

Οι αγορές ήταν κλειστές την περασμένη Παρασκευή, αλλά οι τιμές του αργού είχαν σημειώσει βουτιά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς η επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν τροφοδότησε τις ανησυχίες ότι αυτό θα σημάνει περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο στις αγορές.

Ωστόσο, οι ανησυχίες αυτές γρήγορα υποχώρησαν, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να φτάσουν μεγάλες ποσότητες ιρανικού αργού στις αγορές.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, εφόσον αρθούν οι κυρώσεις, οι εξαγωγές του Ιράν θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά μόλις 500.000 με 700.000 βαρέλια την ημέρα, δεδομένης της αποεπένδυσης που έχει συντελεστεί στον πετρελαϊκό κλάδο της χώρας. Άλλα 30 εκατ. βαρέλι που είναι αποθηκευμένα θα μπορούσαν επίσης να διοχετευθούν στην αγορά.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι λεπτομέρειες για τη σταδιακή άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν δεν έχουν συμφωνηθεί και θα πρέπει να ακολουθήσουν και νέες διαπραγματεύσεις.

Το άλμα των τιμών ακολούθησε και τα τελευταία σημάδια βελτίωσης της ζήτησης στην Ασία μετά την απόφαση της Σαουδική Αραβία να αυξήσει την τιμή πώλησης αργού πετρελαίου στους πελάτες της στις ασιατικές χώρες.