Η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, οι εισαγωγές θα αυξηθούν, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Η Κίνα σχεδιάζει να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν. Σύμφωνα με πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, οι εισαγωγές θα αυξηθούν, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους. 

Αυτό σημαίνει πως το Ιράν θα προμηθεύει 50% περισσότερο συμπύκνωμα πετρελαίου τον κινεζικό κρατικό όμιλο Zhuhai Zehnrong Corporation στο πλαίσιο της ανανέωσης της διμερούς συμφωνίας με τον ιρανικό πετρελαϊκό όμιλο Νational Iranian Oil Company (NIOC). Η συμφωνία αυτή είχε προηγηθεί της συμφωνίας για τη σταδιακή άρση των κυρώσεων επί του Ιράν, ενόσω εκείνο μειώνει το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο πελάτη του Ιράν και η νέα συμφωνία θα αυξήσει τις συνολικές εισαγωγές αργού σε επίπεδα άνω των 600.000 βαρελιών ημερησίως εντός του 2015. Πριν από την επιβολή των κυρώσεων το επίπεδο των εισαγωγών από το Ιράν είχε φθάσει τα 555.000 βαρέλια την ημέρα. Το Ιράν, το οποίο κάποτε ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας του ΟΠΕΚ, αναμένεται να πουλήσει περισσότερο πετρέλαιο σε ασιατικές χώρες-καταναλώτριες, όπως η Κίνα και η Ινδία, προτού οριστικοποιηθεί η συμφωνία των πυρηνικών τον Ιούνιο. 

Η Τεχεράνη ευελπιστεί πως με τη συμφωνία αυτή θα αρθούν οι κυρώσεις της Δύσης, οι οποίες περιόρισαν κατά 50% και πλέον τις εξαγωγές της σε πετρέλαιο και κλόνισαν την οικονομία της. Επιπλέον, θα μπορέσει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στη διεθνή αγορά εμπορευμάτων, αλλά αυτό δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από το 2016. Ο ενδιάμεσος χρόνος από σήμερα και έως το 2016 είναι απαραίτητος για να ελεγχθεί η συμμόρφωση του Ιράν με τα προβλεπόμενα περί περιορισμού του πυρηνικού του προγράμματος.

Αναφορικά, πάντως, με τη συμφωνία Κίνας - Ιράν, αυτή, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, συνήφθη δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα και οι προμήθειες συμπυκνώματος πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθούν από 2 σε 3 εκατομμύρια βαρέλια μηνιαίως. Το συμπύκνωμα θα διοχετευθεί στην ανεξάρτητη εταιρεία πετροχημικών Dragon Aromatics στην πόλη Ζανγκζού της Κίνας, όπου και γίνεται η επεξεργασία και η διύλιση του ιρανικού πετρελαίου. Οι εισαγωγές αργού από τις τέσσερις μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες του ιρανικού πετρελαίου, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, είναι μειωμένες το τελευταίο δωδεκάμηνο.

Ωστόσο αναφέρεται, τέλος, πως ειδικά τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τις προαναφερθείσες χώρες ανέκαμψαν στο 1,02 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο, φθάνοντας σε ρεκόρ διμήνου.

Πηγή: Kathimerini.gr