Γνωστός Παράγοντας του City του Λονδίνου Επιτίθεται στους Βρετανούς Συντηρητικούς για τη Στάση τους Εναντίον των ΑΠΕ

Γνωστός Παράγοντας του City του Λονδίνου Επιτίθεται στους Βρετανούς Συντηρητικούς για τη Στάση τους Εναντίον των ΑΠΕ
energia.gr
Τετ, 8 Απριλίου 2015 - 11:17
Ο Guy Hands, ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες στο City του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι, για τον κλάδο της «πράσινης ενέργειας», το καλύτερο αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Μαΐου, θα ήταν μία κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα και το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP)

Ο Guy Hands, ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες στο City του Λονδίνου, υποστηρίζει ότι, για τον κλάδο της «πράσινης ενέργειας», το καλύτερο αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Μαΐου, θα ήταν μία κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα και το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα ( SNP).

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, συνολικά για τον κλάδο των ΑΠΕ, μία νίκη του Εργατικού κόμματος, θα ήταν πολύ πιο συμφέρουσα από ότι μία νίκη των Συντηρητικών, οι οποίοι, με βάση όσα δηλώνουν σήμερα, υποστηρίζουν μία πολιτική την οποία δεν καταλαβαίνω», δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Hands.

Τα σχόλια του αυτά έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τους επικεφαλής των εταιρειών που συμμετέχουν στον δείκτη FTSE 100, και οι οποίοι έχουν εκφράσει δημοσίως τους φόβους που τους προκαλεί μία πιθανή κυβέρνηση των Εργατικών και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο κυβερνητικής τους συνεργασίας με το SNP.

Ο Guy Hands, του οποίου η εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Terra Firma έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, αναγνωρίζει ότι μία πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού Εργατικών - SNP, θα ήταν πιθανότατα «πολύ κακή για το City του Λονδίνου». Ωστόσο, εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία, για το «συναισθηματικό μίσος» που οι συντηρητικοί φαίνεται ότι νιώθουν για τα χερσαία αιολικά πάρκα.

«Είναι 10 χρόνια πίσω», ανέφερε, εξηγώντας ότι η εχθρότητα τους φαίνεται να βασίζεται σε μια ξεπερασμένη αντίληψη του κόστους της αιολικής ενέργειας, η οποία ωστόσο, έχει γίνει πολύ φθηνότερη κατά την τελευταία δεκαετία.

Άλλοι επιχειρηματικοί παράγοντες της πράσινης ενέργειας, όπως ο Dale Vince, ιδρυτής της εταιρείας προμήθειας ενέργειας Ecotricity, εξέφρασαν επίσης δημόσια την υποστήριξη τους, στο Εργατικό κόμμα, σε αυτές τις εκλογές, εν μέρει επειδή φοβούνται πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αποχωρήσει από την Ε.Ε, εάν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις εκλογές.

Η προοπτική αυτή ανησυχεί επίσης τον κ. Hands ο οποίος μάλιστα δήλωσε: «Νομίζω ότι ένας συνασπισμός των Εργατικών – SNP μπορεί να εγγυηθεί ότι η Βρετανία θα παραμείνει στην Ευρώπη και θα ήταν πολύ θετικό για κάποιες από τις επιχειρήσεις που έχουμε.

Η Terra Firma έχει εστιάσει τη δραστηριότητά της σε επενδύσεις στις ΑΠΕ, αφού έχασε, το 2012, την, αξίας 1,75 δις στερλινών, εταιρεία ΕΜΙ, ενώ έχει υποστηρίξει ενεργά τη βρετανική εταιρεία αιολικών, βιοαερίου και υδροηλεκτρικών Infinis, αλλά και την Rete Rinnovabile, ιταλική εταιρία ηλιακής ενέργειας.

Συγκεντρώνει, επίσης, κεφάλαια για ένα fund ύψους άνω των 2 δις στερλινών, προσανατολισμένο στις υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά σήμερα, περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξή των σχετικών επενδύσεων, ο Guy Hands παραδέχεται ότι η πρόοδος είναι αργή.