Ο πετρελαϊκός κολοσσός Royal Dutch Shell συμφώνησε για την εξαγορά της BG Group έναντι 47 δισ. λιρών (70 δισ. δολάρια) σε μετρητά και μετοχές, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά, παγκοσμίως, στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία
Ο πετρελαϊκός κολοσσός Royal Dutch Shell συμφώνησε για την εξαγορά της BG Group έναντι 47 δισ. λιρών (70 δισ. δολάρια) σε μετρητά και μετοχές, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά, παγκοσμίως, στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου την τελευταία δεκαετία.

Οι μέτοχοι της BG θα λάβουν 383 πένες σε μετρητά και 0,4454 μετοχές «B» της Shell για κάθε μία μετοχή που κατέχουν και θα φτάσουν να κατέχουν το 19% του διευρυμένου ομίλου.

Η προσφορά ισοδυναμεί με 1.350 πένες/μετοχή της BG, Group, τίμημα που είναι κατά 52% περίπου υψηλότερο από το μέσο όρο της τιμής της μετοχής τους τρεις τελευταίους μήνες.

Η Shell επιβεβαίωσε επίσης ότι θα πληρώσει μέρισμα 1,88 δολαρίων ανά μετοχή για το 2015 και τουλάχιστον το ίδιο ποσό το 2016. 

Θα ξεκινήσει επίσης ένα πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών το 2017, ύψους τουλάχιστον 25 δισ. δολαρίων, για την περίοδο ως το 2020.

Αργά χθες το βράδυ η BG επιβεβαίωσε ότι ήταν σε προχωρημένες συνομιλίες με την Shell μετά από σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.