Με την ύφεση να «δαγκώνει» φέτος -οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 3%- τα συναλλαγματικά αποθέματα να έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 25% μέσα σε μια χρονιά, αλλά και την τιμή του πετρελαίου να μην προβλέπεται να ανακάμψει εντυπωσιακά στη διάρκεια του έτους, είναι φανερό ότι για τη Ρωσία αποτελεί ζωτική ανάγκη η αναζήτηση και εξεύρεση νέων αγορών και πηγών εσόδων

Με την ύφεση να «δαγκώνει» φέτος -οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 3%- τα συναλλαγματικά αποθέματα να έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 25% μέσα σε μια χρονιά και να φτάνουν τα 360 δις δολάρια, αλλά και την τιμή του πετρελαίου να μην προβλέπεται να ανακάμψει εντυπωσιακά στη διάρκεια του έτους, είναι φανερό ότι για τη Ρωσία αποτελεί ζωτική ανάγκη η αναζήτηση και εξεύρεση νέων αγορών και πηγών εσόδων. 

Φαίνεται δε ότι ήδη έχει ανακαλύψει μια διέξοδο, σε μια παλιά και δοκιμασμένη σύμμαχο, από τη δεκαετία του '50 και τη Σοβιετική εποχή: την Αφρική.

Πράγματι, εδώ και ένα περίπου χρόνο -δηλαδή, αφότου ο εμφύλιος στην Ουκρανία πήρε τη διάσταση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση και συνοδεύτηκε από επώδυνες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι οποίες είναι ακόμη σε ισχύ- η Μόσχα έχει αναπτύξει έντονη δραστηριότητα σε μια σειρά χώρες της Μαύρης Ηπείρου.

Όσο για την αιχμή του δόρατος της ρωσικής «εισβολής», είναι οι δύο τομείς που αποτελούν το πιο δυνατό χαρτί στα χέρια του Κρεμλίνου: οι εξοπλισμοί και η ενέργεια.Για του λόγου το αληθές, πρόσφατα, υπογράφηκαν συμφωνίες με τη Ουγκάντα και τη Ζιμπάμπουε, αξίας 4 και 3 δισ. δολαρίων αντιστοίχως και με αντικείμενο την κατασκευή ενός διυλιστηρίου στην πρώτη και μιας μονάδας λευκοχρύσου στη δεύτερη.

Πρωταγωνιστής και στα δύο έργα είναι η Rostec, ο μεγαλύτερος κρατικός επιχειρηματικός όμιλος της Ρωσίας, ο επικεφαλής της οποίας, Σεργκέι Τσεμεζόφ, είναι ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Βλαντιμίρ Πούτιν, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στη λίστα των προσώπων σε βάρος των οποίων η Δύση έχει επιβάλει απαγόρευση εισόδου και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων. Στο «χαρτοφυλάκιο» της Rostec ανήκουν εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε πολλούς κλάδους -όπως είναι η VSMPO-Avisma, ο μεγαλύτερος παραγωγός τιτανίου παγκοσμίως, αλλά και η Rosoboro-nexport, που εξάγει ρωσικά οπλικά συστήματα σε όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι η δεύτερη έχει υπογράψει, τη διετία 2013-'14, τουλάχιστον 20 συμβόλαια αξίας 1,7 δις δολαρίων με χώρες της υπο-Σαχάριας Αφρικής, όμως εκτιμά ότι τα περιθώρια είναι ακόμη πολύ μεγάλα, καθώς μόλις το 2% των εξολιστικών προγραμμάτων της Αφρικής προέρχονται από τη Ρωσία.

Γαλλικά Rafale για την Ινδία

Η αγορά 126 υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών Rafale από την Ινδία θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της, Ναρέντρα Μόντι, στο Παρίσι. 

Η γαλλική κατασκευάστρια εταιρία Dassault επελέγη το 2012, επικρατώντας των ανταγωνιστικών προσφορών από ΗΠΑ, Ρωσία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως στο μεταξύ έχει προκύψει σοβαρή διαφωνία, που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία. 

Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά προβλεπόταν η προμήθεια να κοστίσει στην Ινδία 12 δισ. δολ.,, το κόστος εκτιμάται ότι έχει εκτιναχθεί στα 20 δισ., με τη γαλλική πλευρά να ισχυρίζεται ότι την ευθύνη γι' αυτό φέρει η απαίτηση του Νέου Δελχί για συμπαραγωγή των αεροσκαφών.

(imerisia.gr, 08/04/2015)