Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως ή περισσότερο προκειμένου να αντισταθμίσει την επιβάρυνση στις τιμές πετρελαίου από αναμενόμενη επιστροφή του Ιράν στις εξαγωγές, δήλωσε ο Λίβυος κυβερνήτης του ΟΠΕΚ
Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως ή περισσότερο προκειμένου να αντισταθμίσει την επιβάρυνση στις τιμές πετρελαίου από αναμενόμενη επιστροφή του Ιράν στις εξαγωγές, δήλωσε ο Λίβυος κυβερνήτης του ΟΠΕΚ.

Τα σχόλια αυτά καταδεικνύουν το πόσο επιζήμια ήταν η μείωση των τιμών του πετρελαίου για τα πιο αδύναμα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ, αλλά και τις διαφορές που υπάρχουν σε σχέση με την απόφαση του Οργανισμού να διατηρήσει αναλλοίωτη την παραγωγή πετρελαίου, μετά την υποχώρηση των τιμών στο μισό από τα 118 δολάρια το βαρέλι που ήταν τον περασμένο Ιούνιο.

«Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα πρέπει να επαναξιολογήσουν τη στρατηγική τους», δήλωσε ο Σαμίρ Καμάλ, Κυβερνήτης του ΟΠΕΚ εκ μέρους της Λιβύης και επικεφαλής σχεδιασμού στο Υπουργείο Πετρελαίου της χώρας, όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων Κύπρου.

«Πρέπει να συμφωνήσουν στη μείωση της παραγωγής κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως, ιδιαίτερα τώρα που επετεύχθη συμφωνία με το Ιράν, που αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου», πρόσθεσε.

Η συμφωνία πλαίσιο για μείωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου, οι οποίες μειώθηκαν στο μισό από το 2012 λόγω κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες.

Η επόμενη σύνοδος του ΟΠΕΚ είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουνίου. Ωστόσο ομάδα 18 αφρικανικών πετρελαιοπαραγωγών χωρών, που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, πιέζουν για μείωση της παραγωγής, μια και η μείωση των τιμών έχει επιφέρει πλήγματα στις οικονομίες τους. Χωρίς όμως στήριξη από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ από τον Αραβικό Κόλπο, μια αλλαγή πολιτικής θεωρείται απίθανη. Η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει την παραγωγή σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ το Κατάρ δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα αλλάξει πολιτική τον Ιούνιο.