EIA: Η Άρση των Κυρώσεων Κατά του Ιράν θα Οδηγήσει σε Πτώση ως 15 Δολαρίων στις Τιμές του Πετρελαίου

EIA: Η Άρση των Κυρώσεων Κατά του Ιράν θα Οδηγήσει σε Πτώση ως 15 Δολαρίων στις Τιμές του Πετρελαίου
energia.gr
Πεμ, 9 Απριλίου 2015 - 10:20
Πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 5 έως 15 δολάρια το βαρέλι, το 2016, θα μπορούσε να προκαλέσει η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν και η αύξηση των ιρανικών εξαγωγών, εκτιμά η EIA
Πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά 5 έως 15 δολάρια το βαρέλι, το 2016, θα μπορούσε να προκαλέσει η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν και η αύξηση των ιρανικών εξαγωγών, εκτιμά η EIA.

Στην τελευταία έκθεσή του για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές στην αγορά ενέργειας (Short-Term Energy and Summer Fuels Outlook), ο στατιστικός βραχίονας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, εκτιμά ότι το Ιράν έχει αποθηκεύσει περί τα 30 εκατ. βαρέλια αργού.

Εφόσον σημειωθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις για τις κυρώσεις, σημειώνει, τότε το Ιράν θα μπορούσε, μέσα στο δεύτερο φετινό εξάμηνο, να αρχίσει να διαθέτει μέρος των αποθεμάτων του στην αγορά.

Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά, σύμφωνα με την EIA, ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή του κατά τουλάχιστον 700.000 βαρέλια/ημέρα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, επισημαίνεται, τα παγκόσμια αποθέματα αργού θα αυξηθούν το 2016, εντείνοντας τις πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου. 

Η ΕΙΑ εκτιμά, τέλος, ότι η αύξηση στην παγκόσμια προσφορά αργού θα επιβραδυνθεί, από το 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα φέτος, στα 100.000 βαρέλια το 2016.