Η εξαγορά της BG Group από την Royal Dutch Shell, έναντι 70 δισ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, ίσως ανοίξει ένα νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ενεργειακό κλάδο, καθώς οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου προσπαθούν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον των χαμηλότερων τιμών. Στο επίκεντρο είναι η ExxonMobil

Η εξαγορά της BG Group από την Royal Dutch Shell, έναντι 70 δισ. δολαρίων, που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη, ίσως ανοίξει ένα νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ενεργειακό κλάδο, καθώς οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου προσπαθούν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον των χαμηλότερων τιμών.

Με τη συμφωνία αυτή, η Shell αυξάνει κατά 25% τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων κοιτασμάτων σε Αυστραλία και Βραζιλία, ενώ παράλληλα αποκτά μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά LNG.

Όπως επισημαίνουν αναλυτές, και άλλοι μεγάλοι «παίκτες» του ενεργειακού κλάδου ίσως ακολουθήσουν αυτή την κίνηση. Το πλέον πρόσφατο, κύμα συγχωνεύσεων στον πετρελαϊκό κλάδο, πραγματοποιήθηκε κατά τη δεκαετία του 1990, όταν τότε, η αυξημένη παραγωγή στη Βόρεια Θάλασσα, την Αλάσκα και το Μεξικό, είχε οδηγήσει σε πλεονάζουσα προσφορά αργού στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Wood Mackenzie, μολονότι στην τρέχουσα περίοδο οι μεγάλες επιχειρήσεις του ενεργειακού κλάδου εξετάζουν το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων, λίγες έχουν το απαραίτητο μέγεθος και τα κεφάλαια για να προχωρήσουν σε μεγάλες συμφωνίες.

«Εάν ψάχνετε την επόμενη μεγάλη συμφωνία, η ExxonMobil είναι, πιθανότατα, αυτή που θα "τραβήξει τη σκανδάλη"», επισημαίνουν σε πρόσφατη έκθεση.

Πριν το deal Shell - BG Group, η ExxonMobil είχε πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο, όταν εξαγόρασε την αμερικανική XTO Energy έναντι 31 δισ. δολαρίων το 2009.