Στις Χαμηλότερες Τιμές του Πετρελαίου Προσαρμόζεται η Ρωσία - Επιβραδύνονται οι Εκροές Κεφαλαίων

Στις Χαμηλότερες Τιμές του Πετρελαίου Προσαρμόζεται η Ρωσία - Επιβραδύνονται οι Εκροές Κεφαλαίων
energia.gr
Τετ, 15 Απριλίου 2015 - 08:12
Η Ρωσία θα πρέπει να προετοιμαστεί να ζήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Άντον Σιλουάνοφ. Στα 90 δισ. δολάρια αναμένεται να επιβραδυνθούν φέτος οι εκροές κεφαλαίων, από 152 το 2014
Η Ρωσία θα πρέπει να προετοιμαστεί να ζήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου, όπως δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Άντον Σιλουάνοφ.

Η οικονομία της Ρωσίας επλήγη πέρυσι από τις δυτικές κυρώσεις και την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου στα επίπεδα των 50 δολαρίων ανά βαρέλι, από τα 100 που υπολογιζόταν στον προϋπολογισμό. Μαζί με γεωπολιτικά θέματα, αυτοί οι παράγοντες έστειλαν το ρούβλι σε ιστορικά χαμηλά και οδήγησαν σε φυγή κεφαλαίων.

Μιλώντας σε ετήσια εκδήλωση στο υπουργείο, ο κ. Σιλουάνοφ τόνισε πως οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τις κυρώσεις και τις χαμηλότερες τιμές του αργού, θέτουν σοβαρές και όχι απλώς βραχυχρόνιες προκλήσεις για την οικονομία.

Το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2017, με μια τιμή κατά μέσο όρο στα 70 δολάρια ανά βαρέλι, πρόσθεσε.

Οι καθαρές εκροές κεφαλαίων αναμένεται να επιβραδυνθούν φέτος στα περίπου 90 δισ. δολάρια, από 152 δισ. δολάρια το 2014, είπε. Στο β΄τρίμηνο του έτους, οι καθαρές εκροές αναμένεται να διαμορφωθούν στα 15 δισ. δολάρια, έναντι 33 δισ. δολαρίων το α΄τρίμηνο, πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, η πολιτική του υπουργείου του είναι εστιασμένη στην τόνωση της οικονομίας, η οποία μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά στο δεύτερο εξάμηνο. Αλλά για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη, επισήμανε, η Ρωσία πρέπει να δει πρώτα αναζωογόνηση της ιδιωτικής επενδυτικής δραστηριότητας.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το πρώτο δίμηνο του 2015 το ρωσικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,9%.