Η Ρωσία προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς την υλοποίηση του προγράμματος εμπορικών ανταλλαγών με το Ιράν, στο πλαίσιο του οποίου θα αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο, εξάγοντας δημητριακά στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η Ρωσία προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς την υλοποίηση του προγράμματος εμπορικών ανταλλαγών με το Ιράν, στο πλαίσιο του οποίου θα αγοράζει ιρανικό πετρέλαιο, εξάγοντας δημητριακά στην Ισλαμική Δημοκρατία. Αυτό ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο, μία ημέρα μετά την απόφαση του προέδρου Πούτιν να άρει το εμπάργκο όπλων που είχε επιβάλει, κατόπιν των διεθνών κυρώσεων, στην Τεχεράνη, ανοίγοντας τον δρόμο για την παράδοση ρωσικών αμυντικών συστημάτων υψηλής αποτελεσματικότητας.

Οι δύο αποφάσεις της Μόσχας αντανακλούν την πρόθεσή της να εκμεταλλευθεί το νέο κλίμα στις σχέσεις του Ιράν με τη διεθνή κοινότητα, ύστερα από την προσωρινή συμφωνία της Λωζάννης για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Οπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η εν λόγω συμφωνία κατέστησε μη αναγκαίο το ρωσικό εμπάργκο όπλων. Προσέθεσε δε ότι τα ρωσικά όπλα, τα οποία πρόκειται να παραδοθούν ώς το τέλος του 2015, είναι αποκλειστικά αμυντικού χαρακτήρα και δεν δημιουργούν απειλές για καμία χώρα, «συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του Ισραήλ».

Λόγος γίνεται για τις συστοιχίες αμυντικών πυραύλων S-300, μαζί με τα συστήματα ραντάρ που τις συνοδεύουν. Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την παράδοση των συστημάτων, συνολικής αξίας 800 εκατ. δολαρίων, το 2007. Ωστόσο, η Μόσχα ανέστειλε την παράδοσή τους, στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την Τεχεράνη να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια εναντίον της Μόσχας, ζητώντας αποζημιώσεις.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Οι S-300 έχουν βεληνεκές 200 χλμ. και μπορούν να ανιχνεύουν και να εξουδετερώνουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Θεωρούνται ένα από τα πλέον αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα διεθνώς. Η κατοχή τους από το Ιράν θα το διευκόλυνε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αεροπορική ή και πυραυλική επίθεση του Ισραήλ εναντίον του πυρηνικού του προγράμματος.

Η ισραηλινή κυβέρνηση εξέφρασε, διά του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου, Γιουβάλ Στάινιτς, την αποδοκιμασία της για τη ρωσική ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι αυτή «αποτελεί άμεση συνέπεια της νομιμοποίησης που απέκτησε το Ιράν με την υπό εκπόνηση συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα». Αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Σεργκέι Λαβρόφ. 

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, η Ουάσιγκτον θεωρεί την κοινή στάση και τον συντονισμό ενεργειών μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας καθοριστικής σημασίας για να υπάρξει τελική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις προβλέπεται να αρχίσουν στις 21/4, ενώ ως καταληκτική ημερομηνία έχει τεθεί η 30η Ιουνίου.

Με το πρόγραμμα εμπορικών ανταλλαγών, ύψους 20 δισ. δολαρίων, η Ρωσία προβλέπεται να αγοράζει ως και 500.000 βαρέλια ιρανικού πετρελαίου την ημέρα, εξάγοντας τρόφιμα αντίστοιχης αξίας στον εταίρο της.

Η Ρωσία ενδιαφέρεται ζωηρά για την υλοποίηση της συμφωνίας, καθώς υφίσταται τις επιπτώσεις δυτικών κυρώσεων για το θέμα της Ουκρανίας. Ωστόσο, ο αποκλεισμός του Ιράν από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, που εξακολουθεί να ισχύει, θέτει σοβαρά ερωτήματα για την ταχύτητα εφαρμογής του προγράμματος.

Πηγή: Kathimerini.gr