Το Νορβηγικό Επενδυτικό Ταμείο για το Πετρέλαιο μπαίνει σε μία νέα εποχή εταιρικής διακυβέρνησης, αποκαλύπτοντας εκ των προτέρων πώς θα ψηφίσουν οι μέτοχοι, στις συνελεύσεις των μετόχων των εταιρειών, σε μια προσπάθεια να γίνει ένας πιο ενεργός επενδυτής

Το Νορβηγικό Επενδυτικό Ταμείο για το Πετρέλαιο, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 880 δισ. δολαρίων, μπαίνει σε μία νέα εποχή εταιρικής διακυβέρνησης, αποκαλύπτοντας εκ των προτέρων πώς θα ψηφίσουν οι μέτοχοι, στις συνελεύσεις των μετόχων των εταιρειών, σε μια προσπάθεια να γίνει ένας πιο ενεργός επενδυτής.

Ως μέρος της πρωτοβουλίας του, το κρατικό επενδυτικό ταμείο πετρελαίου της Νορβηγίας, θα αποκαλύψει επίσης ότι στηρίζει τα ψηφίσματα των μετόχων της BP και της Royal Dutch Shell, ώστε να αναγκάσει έτσι τις εταιρείες πετρελαίου να αποκαλύψουν και εκείνες με τη σειρά τους, περισσότερα για το πώς ακριβώς αντιμετωπίζουν καίρια θέματα, όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής, η οποία απασχολεί ευρέως τον πλανήτη σήμερα.

Αυτό το έτος, το ταμείο έχει ως στόχο να γνωστοποιήσει τις προθέσεις ψήφου στις ετήσιες συναντήσεις του, σε ότι αφορά και τις 10 εταιρείες που υποστηρίζει, με τη «σαφή φιλοδοξία», να επεκτείνει την συγκεκριμένη πρακτική και στις περισσότερες από 9.000 εταιρείες, στις οποίες έχει συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι αρκετοί άλλοι, επίσης μεγάλοι επενδυτές αποκαλύπτουν την ψήφο τους, λίγο πριν τις ετήσιες συναντήσεις τους. Αλλά κανένας δεν το έχει πράξει, αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από την ψηφοφορία, για να επηρεάσει τους άλλους μετόχους - πράγμα που σημαίνει ότι η κίνηση της νορβηγικής επενδυτικής κρατικής εταιρίας κεφαλαίου θα ασκήσει έλεγχο σε μεγάλο βαθμό.

Ο Petter Johnsen, επικεφαλής επενδύσεων για τις στρατηγικές των ιδίων κεφαλαίων στο ταμείο για το πετρέλαιο, δήλωσε στους Financial Times, ότι ο κύριος στόχος της εν λόγω κίνησης, είναι να αυξηθεί η διαφάνεια – η οποία αποτελεί μία από τις κύριες απαιτήσεις της νορβηγικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Δεν είναι μια πρόσκληση, ούτε μια άμεση ενθάρρυνση για το πώς θα πρέπει να ψηφίσουν οι υπόλοιποι, αλλά βεβαίως αντιλαμβανόμαστε ότι με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαμε να αυξήσουμε την επιρροή μας ως μέτοχοι».

Στην BP και την Shell, η νέα αυτή απόφαση είχε ως πρόταση κατατεθεί από την Εκκλησία της Αγγλίας και από δεκάδες άλλους επενδυτές. Επίσης, είχε προηγηθεί έκκληση στις επιχειρηματικές ομάδες, να αποκαλύψουν πόσο ανθεκτικές είναι οι επιχειρήσεις τους, στην παγκόσμια δράση για το κλίμα και αν τα στελέχη θα δώσουν κίνητρα, για να συνεχιστεί περαιτέρω η εξερεύνηση των ορυκτών καυσίμων. Τόσο η BP, όσο και η Shell έχουν συνυπογράψει τα σχετικά ψηφίσματα.

Ο κ. Johnsen δήλωσε ότι ελπίζει πως η ψήφος του κρατικού ταμείου πετρελαίου Νορβηγίας, θα μπορούσε να στείλει ένα σαφές μήνυμα και να επηρεάσει και άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, να υιοθετήσουν παρόμοια τακτική. Η BP και η Shell αποτελούν δύο από τις μεγαλύτερες συμμετοχές στο νορβηγικό επενδυτικό ταμείο αξίας περίπου 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων συνολικά.

Γενικότερα, το ταμείο ελπίζει να εισακουσθεί η φωνή του, στη συζήτηση πριν από τις ετήσιες συνεδριάσεις, οι οποίες όπως ανέφερε ο κ Johnsen ήταν συχνά «πολύ πολωμένες» μεταξύ των εταιρειών και των πληρεξούσιων συμβούλων των μετόχων τους. «Μια σειρά από απόψεις, συστάσεις ψηφοφορίας και προθέσεις ψήφου από τους συμβούλους, προς την κάθε εταιρεία, και προς τους επενδυτές θα ήταν μια θετική εξέλιξη», τόνισε ο κ Johnsen.

Το Ταμείο για το πετρέλαιο της Νορβηγίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κόσμο, που κατέχουν κατά μέσο όρο το 1,3 τοις εκατό της κάθε εισηγμένης εταιρείας στον κόσμο και το 2,5 τοις εκατό από κάθε επιχείρηση, που σχετίζεται με την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά.

Ο κ Johnsen είπε το ταμείο θα ξεκινήσει την αποκάλυψη της πρόθεσης ψήφου, σταδιακά και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη δημιουργία του προγράμματος, για το οποίο σήμερα εργάζονται λίγοι, αλλά εξειδικευμένοι υπάλληλοι.

Σημειώνεται ότι το Νορβηγικό Ταμείο για το Πετρέλαιο, το οποίο έχει τετραπλασιαστεί σε μέγεθος κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχει κάνει μία σειρά από βήματα πρόσφατα, ώστε να γίνει ένας πιο ενεργός επενδυτής και να αναλάβει έναν μεγαλύτερο ρόλο στην επιλογή των διευθυντών των εισηγμένων εταιρειών, μέσω μίας συμβουλευτικής επιτροπής εταιρικής διακυβέρνησης, που έχει συστήσει.