Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil Ρεξ Τίλερσον
Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα, εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil Ρεξ Τίλερσον, όπως είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε ομιλία του στο συνέδριο IHS CERAWeek, στο Χιούστον.

Αν εξαιρεθεί η μεγάλη πτώση των τιμών το 2009, «η οποία τελείωσε πριν το καταλάβουμε», ο κ. Τίλερσον είπε ότι στην καριέρα του έχει ζήσει τρεις φορές περιόδους μεγάλων αναταραχών στις τιμές, από τότε που προσελήφθη στην Exxon το 1975.

«Εκτιμώ ότι (οι χαμηλές τιμές) θα είναι μαζί μας για κάποιο διάστημα. Έχουμε δει λάθος σήματα, θα έχουμε κάποιες λανθασμένες αντιδράσεις [....] αλλά νομίζω» ότι είμαστε «σε ένα διαφορετικό περιβάλλον για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια και μετά θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα» ανέφερε.

Μολονότι είναι επώδυνη, η διόρθωση στην αγορά, τόνισε, θα είναι θετική μακροπρόθεσμα, καθώς οι χαμηλές τιμές οδηγούν στην περικοπή των υπερβολικών δαπανών και εξαναγκάζουν τις εταιρείες παραγωγής να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά.

Ειδικά οι εταιρείες εξόρυξης shale oil, επισήμανε, δεν έχουν άλλες επιλογές από το να λάβουν πιο πειθαρχημένες επενδυτικές αποφάσεις και να αναζητήσουν ευκαιρίες για να συνεργαστούν με τους ανταγωνιστές ώστε να μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.