Πτώση 20% στα 2,66 δισ. δολάρια σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο τα κέρδη της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, καθώς η ισχυρότερη παραγωγή στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας περιόρισε τις επιπτώσεις από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου
Πτώση 20% στα 2,66 δισ. δολάρια σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο τα κέρδη της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας Total, καθώς η ισχυρότερη παραγωγή στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας περιόρισε τις επιπτώσεις από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου.

Εάν αφαιρεθούν οι επιδράσεις από τα αποθέματα και άλλα έκτακτα, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 2,6 δισ. δολάρια, από 3,33 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2014. 

Σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 1,13 δισ. δολάρια από 1,46 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 2,14 δισ. δολάρια.

Η Total έχει προχωρήσει σε ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης για να χαμηλώσει το κόστος εξαγωγής κάτω της τιμής της αγοράς, κάτι που περιλαμβάνει μείωση των επενδύσεων, πώληση περιουσιακών στοιχείων και αύξηση της παραγωγής.

Στη διάρκεια του πρώτου φετινού τριμήνου του έτους, η Total αύξησε την παραγωγή κατά 10% στ 2,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Η εταιρεία το απέδωσε αυτό στην έναρξη διαφόρων projects στη Βόρεια Θάλασσα και στη Νιγηρία, στην αύξηση της παραγωγής στην Αγκόλα και στην πρόσφατη συνεργασία που υπεγράφη με το Αμπού Ντάμπι.

Η πετρελαϊκή εταιρεία επίσης επωφελήθηκε από μια βελτίωση των συνθηκών της αγοράς διύλισης πετρέλαιο, που ενίσχυσε τα λειτουργικά έσοδα από τη διύλιση και τα πετροχημικά, στα 1,1 δισ. δολάρια, από 346 εκατ. δολάρια την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους.

Η κερδοφορία στο πρώτο τρίμηνο δέχθηκε ώθηση από τα κεφαλαιακά κέρδη αξίας 1 δισ. δολαρίων που προκύπτουν από την πώληση assets όπως η μονάδα πετροχημικών δραστηριοτήτων Bostik, και μειοψηφία ποσοστά συμμετοχής στα πετρελαϊκά πεδία της Νιγηρίας.

Η εταιρεία υποχρεώθηκε επίσης να προχωρήσει σε απομείωση κατά 659 εκατ. δολάρια της αξίας των assets στη Λιβύη και κατά 93 εκατ. δολάρια των assets στην Υεμένη.