Η China National Petroleum Corp (CNPC) και η Sinopec, οι δύο κορυφαίες κρατικές εταιρείες πετρελαίου της Κίνας αρνήθηκαν τις φήμες για δημιουργία ενός γιγαντιαίου μονοπωλίου, που θα προέκυπτε από την μεταξύ τους συγχώνευση, με την τιμή πώλησης των μετοχών τους να σημειώνει άνοδο στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ.

Η China National Petroleum Corp (CNPC) και η Sinopec, οι δύο κορυφαίες κρατικές εταιρείες πετρελαίου της Κίνας αρνήθηκαν τις φήμες για δημιουργία ενός γιγαντιαίου μονοπωλίου, που θα προέκυπτε από την μεταξύ τους συγχώνευση, με την τιμή πώλησης των μετοχών τους να σημειώνει άνοδο στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ.

Η PetroChina, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο θυγατρική εταιρεία της CNPC, δήλωσε την Τρίτη (28 Απριλίου), σχετικά με την φημολογούμενη συγχώνευση, ότι δεν έχουν λάβει «καμία τέτοια πληροφορία, γραπτώς ή προφορικώς, από καμία κυβερνητική αρχή». Η Sinopec επίσης προχώρησε σε αντίστοιχή διάψευση στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ.

Η ιδέα της πετρελαϊκής συγχώνευσης αναδύθηκε πρώτη φορά τον Φεβρουάριο, μετά την συμφωνία των δύο κρατικών εταιρειών σιδηροδρόμων της Κίνας να ενωθούν για να μπορούν να είναι πιο ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο. Αλλά και από τις δύο κορυφαίες εταιρείες πυρηνικής ενέργειας της χώρας που τους ζητήθηκε να συνεργαστούν σε διεθνές επίπεδο, υπήρξε αντίδραση στην ιδέα μιας συγχώνευσης.

Σε αντίθεση με τις σιδηροδρομικές εταιρείες, οι οποίες είναι αναγκασμένες να ανταγωνίζονται διεθνώς καθώς η εγχώρια επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου της Κίνας επιβραδύνεται, η αγορά στην οποία κυρίως απευθύνονται σήμερα οι εταιρείες πετρελαίου είναι η Κινεζική. Οι επικριτές της ιδέας της συγχώνευσης αναφέρουν ότι η πετρελαϊκή εταιρεία που θα προέκυπτε θα ήταν μια υπερμεγέθης, δυσκίνητη και πολύ λιγότερο αποτελεσματική εκδοχή του παρόντος δυοπωλίου.

Οι δύο εταιρείες δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1990 με απόσχιση αρμοδιοτήτων από το πρώην Υπουργείο Πετρελαϊκής Βιομηχανίας, ένα ισχυρό θεσμό που έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο για την διαμόρφωση του κλάδου της ενέργειας στην Κίνα και της βιομηχανικής πολιτικής όσο και των πολιτικών παρατάξεων τα τελευταία 50 χρόνια.

Eδώ και σχεδόν δύο χρόνια, οι εταιρείες είναι υπό στενή παρακολούθηση στα πλαίσια της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που επιχειρεί να θέσει τέρμα στην πολιτική υποστήριξη του πρώην τσάρου της ενέργειας και της ασφάλειας Zhou Yongkang, του οποίου η καριέρα ξεκίνησε στη καρδιά της πετρελαϊκής βιομηχανίας των CNPC και Sinopec.

Ως γνωστό, ο κ. Zhou έχει κατηγορηθεί για «δωροδοκία, κατάχρηση εξουσίας και εκ προθέσεως διαρροή κρατικών απορρήτων». Εξάλλου, την περασμένη Δευτέρα οι ελεγκτές κατά της διαφθοράς έθεσαν υπό κράτηση τον Wang Tianpu, τον δεύτερο σε ιεραρχία της εταιρείας Sinopec. Ο κ. Wang ήταν, επίσης, ανάμεσα στους υπεύθυνους για την έκρηξη από διαρροή μαζούτ από έναν αγωγό πετρελαίου, με 62 θύματα στις ακτές της πόλης του Qingdao το 2013.

Επιπλέον, είχε καταφέρει να βγει αλώβητος από προηγούμενες επιχειρήσεις κατά της διαφθοράς που αφορούσαν την Sinopec, συμπεριλαμβανομένου και του σκανδάλου που είχε ξεσπάσει το 2007, με τον τότε επικεφαλής της Sinopec και τον τότε δήμαρχο της πόλης Qingdao να φαίνονται αναμεμειγμένοι σε «παράνομες» αγοραπωλησίες γης που αφορούσαν την κοινή τους ερωμένη.

Επικεφαλής της Sinopec είναι ο Fu Chengyu, ένα ανερχόμενο αστέρι που στο παρελθόν υπήρξε επικεφαλής ενός μικρότερου ανταγωνιστή, της πετρελαϊκής εταιρείας CNOOC.