Ο τριπλασιασμός των καθαρών κερδών της Total το πρώτο τρίμηνο του έτους στους τομείς διύλισης και χημικών συνέβαλε στο να ξεπεραστούν οι απώλειες στα συνολικά της κέρδη λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου

Ο τριπλασιασμός των καθαρών κερδών της Total το πρώτο τρίμηνο του έτους  στους τομείς διύλισης και χημικών συνέβαλε στο να ξεπεραστούν οι απώλειες στα συνολικά της κέρδη λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. 

Η γαλλική πολυεθνική ανέφερε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 2,6 δις δολαρίων, χαμηλότερα κατά  22 τοις εκατό σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, που έχουν πληγεί όχι μόνο από την πτώση των τιμών του αργού, αλλά και από την σταδιακή μείωση των εργασιών της εταιρίας στην Υεμένη και τη Λιβύη για λόγους ασφαλείας.

Ωστόσο, η μείωση στα κέρδη περιορίστηκε από τις δραστηριότητές της στη διύλιση και στον κλάδο των χημικών, οι οποίες, μάλιστα, επωφελήθηκαν από τη χαμηλότερη τιμή του πετρελαίου. Στους τομείς αυτούς, μάλιστα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της υπερτριπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 1,1 δις δολάρια, ενώ θετικό ρόλο έπαιξε και η αναδιάρθρωση και μείωση του κόστους των εργασιών.

Ο Patrick Pouyanne, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, ανέφερε σε δήλωσή του την Τρίτη ότι η Total απέδειξε την αντοχή της και επωφελήθηκε από το πρόγραμμα μείωσης κόστους που εφάρμοσε. Νωρίτερα φέτος, η εταιρία ανακοίνωσε τα σχέδιά της, για μείωση, σε επίπεδο ομίλου, των επενδύσεων κατά 10 τοις εκατό φέτος, καθώς και την επίσπευση της πώλησης περιουσιακών στοιχείων, αξίας δισεκατομμυρίων δολλαρίων, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τους τελευταίους έξι μήνες.

Αυτό το πρόγραμμα εξοικονόμησης κόστους περιλαμβάνει πάγωμα των προσλήψεων, μείωση 2.000 θέσεων εργασίας στον τομέα μάρκετινγκ και υπηρεσιών, καθώς και μείωση κατά 15 τοις εκατό των αμοιβών στελεχών μέχρι το 2017. Η εταιρεία σχεδιάζει εξοικονόμηση κέρδους 10 δις δολαρίων από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

Οι περικοπές έρχονται ως απάντηση στην πτώση παγκοσμίως των τιμών του αργού, που έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ από τον περσινό Ιούνιο, φτάνοντας σε περίπου 64 δολάρια το βαρέλι.

Για το πρώτο τρίμηνο του έτους, θετική επίδραση στα αποτελέσματα της Total είχε η κατά 10 τοις εκατό αύξηση της παραγωγής, που έφθασε τα 2.395m βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, που εν μέρει επετεύχθη και λόγω της νέας σύμβασης παραχώρησης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εταιρεία επιπροσθέτως «πάγωσε» τις δραστηριότητές της σε Λιβύη και Υεμένη, λόγω «της επιδείνωσης των συνθηκών ασφαλείας», έχοντας προηγουμένως εξασφαλίσει την προστασία των εκεί περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και των υπεράκτιων κοιτασμάτων στη Νιγηρία.

Η πολυεθνική ανακοίνωσε ότι τα περιθώρια στη διύλιση και τα πετροχημικά ήταν αρκετά βελτιωμένα κατά το δεύτερο τρίμηνο, παρά τη πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη.

Τέλος οι συνολικές πωλήσεις της  Total, έφθασαν τα 42,3 δις δολάρια το α' τρίμηνο, μειωμένες κατά 30 τοις εκατό σε σύγκριση με το α' τρίμηνο του 2014, ενώ  ο όμιλος αποφάσισε τη διατήρηση του μερίσματος στα 0,61 ευρώ ανά μετοχή. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 2,6 δις δολάρια, υψηλότερα από τα 2,2 δισεκατομμύρια που ανέμεναν οι αναλυτές.