Η EOG Resources, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου σχιστού στις ΗΠΑ, συζήτησε την Τρίτη τις προοπτικές της παραγωγής του αργού της, καθώς επιστρέφει στην ανάπτυξη, πριν από το τέλος του έτους

Η EOG Resources, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου σχιστού στις ΗΠΑ, συζήτησε την Τρίτη τις προοπτικές της παραγωγής του αργού της, καθώς επιστρέφει στην ανάπτυξη, πριν από το τέλος του έτους.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες σχιστού των ΗΠΑ, έχουν παρουσιάσει λεπτομερώς στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου τους, πώς η μείωση του κόστους και η αύξηση της παραγωγικότητας, αντεπεξέρχονται στις σημαντικά χαμηλότερες τιμές του αργού από το περασμένο καλοκαίρι.

Εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της EOG, της Anadarko Petroleum, της Concho και της Noble Energy ανέφεραν απότομες περικοπές τόσο των κεφαλαίων, όσο και των λειτουργικών δαπανών τους, ενώ την ίδια στιγμή η παραγωγή τους, είτε αυξάνεται, είτε παραμένει σταθερή.

Η EOG ανακοίνωσε μάλιστα, ότι εάν οι ανώτατες τιμές τους αργού στις ΗΠΑ αυξηθούν στα 65 δολάρια ανά βαρέλι - σε σχέση με την τιμή των 60 περίπου δολαρίων, που ήταν την Τρίτη -, τότε η εταιρεία θα μπορούσε να ανεβάσει ξανά την ποσότητα της παραγωγής της σε «διψήφια» νούμερα, ενώ οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της, θα καλύπτονταν από λειτουργικές ταμειακές ροές.

Η EOG ανακοίνωσε ζημίες ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, και 843 εκατομμυρίων δολαρίων εκροή μετρητών, και επανέλαβε τις εκτιμήσεις της, πως η μέση παραγωγή της για το 2015 αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές αμετάβλητη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, ο William Thomas, διευθύνων σύμβουλος της EOG, δήλωσε, ότι η εταιρεία είχε δημιουργηθεί ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο των γεωτρήσεων, που είχαν ήδη γίνει, αλλά δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί και έχει προγραμματίσει να αρχίσει να φέρνει μερικά από αυτά στη παραγωγή τρίτο τρίμηνο.

«Αναμένουμε ότι η παραγωγή πετρελαίου μας θα επιφέρει την ανάπτυξη κατά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς οδεύουμε με ορμή προς το 2016», πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι πετρελαϊκές εταιρείες σχιστού των ΗΠΑ, έχουν συνολικά αναγγείλει ζημιές, ή πολύ μικρά κέρδη για τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους.