Το Ιράν είναι έτοιμο να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου όταν αρθούν οι κυρώσεις εις βάρος της χώρας, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου

Το Ιράν είναι έτοιμο να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου όταν αρθούν οι κυρώσεις εις βάρος της χώρας, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Bijan Zangeneh.

Οι κυρώσεις έχουν οδηγήσει στη μείωση των ποσοστώσεων του Ιράν στον ΟΠΕΚ κατά 60%. Όπως είπε ο Ιρανός υπουργός, η χώρα του θα αυξήσει τις εξαγωγές όταν αρθούν οι κυρώσεις και θα αποκαταστήσει το μερίδιο που παραδοσιακά διατηρούσε στην παγκόσμια αγορά.

Η παραγωγή πετρελαίου στο Ιράν ανέρχεται σε 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ωστόσο μπορεί να εξάγει λίγο περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Εκτιμάται ότι η χώρα έχει αποθηκεύσει περί τα 30 εκατ. βαρέλια, τα οποία θα κατευθυνθούν στις διεθνείς αγορές όταν τερματιστεί το καθεστώς των κυρώσεων.

Η Τεχεράνη έχει επίσης ανακοινώσει ότι θα αντικαταστήσει τις συμφωνίες επαναγοράς με ένα νέο μοντέλο συμβολαίου, ώστε να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις στην ενεργειακή βιομηχανία.