Repsol: Οι Θετικές Επιδόσεις στη Διύλιση και τα Χημικά Ενίσχυσαν την Κερδοφορία το Πρώτο Τρίμηνο

Repsol: Οι Θετικές Επιδόσεις στη Διύλιση και τα Χημικά Ενίσχυσαν την Κερδοφορία το Πρώτο Τρίμηνο
energia.gr
Παρ, 8 Μαΐου 2015 - 09:19
Αύξηση της τάξεως του 74% στα 928 εκατ. ευρώ σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο, σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη της Respol, καθώς οι ισχυρές επιδόσεις στις μονάδες διύλισης και χημικών, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις από την μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου

Αύξηση της τάξεως του 74% στα 928 εκατ. ευρώ σημείωσαν στο πρώτο τρίμηνο, σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη της Respol, καθώς οι ισχυρές επιδόσεις στις μονάδες διύλισης και χημικών, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις από την μεγάλη πτώση των τιμών του πετρελαίου στις μονάδες εξόρυξης και παραγωγής (upstream).

Σε καθαρή βάση, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 6% στα 761 εκατ. ευρώ.

Η αναταραχή στη Λιβύη επηρεάζει αρνητικά την ισπανική εταιρεία, καθώς, όπως επισήμανε, αν η κατάσταση στη χώρα ήταν ομαλή, τότε η παραγωγή θα είχε αυξηθεί κατά 10% έναντι του α΄τριμήνου του 2014.

Παρ' όλα αυτά, η παραγωγή της αυξήθηκε κατά 3,7% σε 354.600 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Οι επενδύσεις στη μονάδα upstream αυξήθηκαν κατά 59% σε 753 εκατ. δολάρια. 

Στο upstream, οι καθαρές ζημίες μειώθηκαν σε 190 εκατ. ευρώ, από 225 εκατ. ευρώ το α΄τρίμηνο του 2014.

Υπενθυμίζεται ότι η Repsol ανακοίνωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι θα εξαγοράσει την καναδική Talisman Energy έναντι 8,3 δισ. ευρώ (συν τα χρέος της εταιρείας). Η πρόταση έχει εγκριθεί από το ΔΣ και τους μετόχους της Talisman. 

Με την εξαγορά αυτή, η Repsol, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες αό 50 χώρες σε όλο τον κόσμο, θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στη Βόρεια Αμερική.