Το πετρέλαιο ανακάμπτει, αλλά για πόσο; Η τιμή του μαύρου χρυσού υφίσταται συνεχείς αυξομοιώσεις, η εξήγηση των οποίων περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες. Η περίπλοκη εξίσωση της προσφοράς και της ζήτησης εξηγείται με περιεκτικό τρόπο από τους FT (video)

Το πετρέλαιο ανακάμπτει, αλλά για πόσο; Η τιμή του μαύρου χρυσού υφίσταται συνεχείς αυξομοιώσεις, η εξήγηση των οποίων περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες. Η περίπλοκη εξίσωση της προσφοράς και της ζήτησης εξηγείται με περιεκτικό τρόπο από τους FT (video).

Η τιμή του πετρελαίου έφτασε σε χαμηλά 6ετίας τον Ιανουάριο. Επρόκειτο για μία συνεχή μείωση η οποία ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2014.

Τελευταία όμως η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει φτάνοντας από τα περίπου $45 του Ιανουαρίου στα $69 το βαρέλι την περασμένη Τετάρτη.

Πρόκειται για περίπου 50% αύξηση σε λιγότερο από έξι μήνες. Κάτι που δείχνει ότι οι αγορές πιστεύουν ότι η πτώση της τιμής ήταν υπερβολικά απότομη και υπερβολικά μεγάλη.

Το βίντεο των Financial Times περιγράφει τους παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου, συζητώντας παράλληλα τι συνέβη από το περασμένο καλοκαίρι και τι άλλαξε τώρα.

Απαντά επίσης στο ερώτημα τι θα γίνει αν το πετρέλαιο ξεπεράσει τα $70 το βαρέλι και ποιο ρόλο παίζουν σε αυτό οι Αμερικανοί, ο ΟPEC, καθώς και οι επενδύσεις που γίνονται στον τομέα της εξόρυξης του μαύρου χρυσού. 

Εδώ το σχετικό βίντεο:

http://video.ft.com/4220276099001/Oil-s-rebound-in-90-seconds/Markets