Πρώτη ήταν τον Απρίλιο η Κίνα στις εισαγωγές πετρελαίου, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, μολονότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης
Πρώτη ήταν τον Απρίλιο η Κίνα στις εισαγωγές πετρελαίου, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ από την κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, μολονότι οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης.

Η ζήτηση ενισχύθηκε, ωστόσο, λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και των μειώσεων επιτοκίων στις οποίες προχώρησε η κεντρική τράπεζα της χώρας (η τελευταία έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο), στο πλαίσιο των μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης. 

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές ανήλθαν σε 7,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, περίπου, έναντι 7,2 εκατ. βαρελιών που εισήχθησαν στις ΗΠΑ τον ίδιο μήνα.

Αν και τους επόμενους μήνες ενδέχεται η Κίνα να ξαναπεράσει στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ωστόσο είναι σαφές ότι τα επόμενα χρόνια, σε διαρκή βάση, οι υψηλότερες εισαγωγές αργού, παγκοσμίως, θα γίνονται σε αυτή τη χώρα.

Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία οι εισαγωγές πετρελαίου στην Κίνα έχουν επταπλασιαστεί, ενώ στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά 3 εκατομμύρια σε 7 εκατ. βαρέλια.