Η τιμή του πετρελαίου δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης του ΟΠΕΚ. Κατά το «αισιόδοξο» σενάριο, η τιμή θα ανέλθει έως τα 76 δολάρια
Η τιμή του πετρελαίου δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης του ΟΠΕΚ, που έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί κοντά στα 76 δολάρια το βαρέλι το 2025, με βάση το αισιόδοξο σενάριο, αντανακλώντας τις ανησυχίες του ΟΠΕΚ ότι οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η αύξηση των αποθεμάτων.

Στην έκθεση εξετάζονται επίσης σενάρια όπου η τιμή του αργού μπορεί να υποχωρήσει κάτω από τα 40 δολάρια. «Τα 100 δολάρια δεν περιλαμβάνονται σε κανένα από τα σενάρια»,  φέρεται να δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη.

Ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου που πυροδοτήθηκε κυρίως από την εκτόξευση της παραγωγής και συνεπώς των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

«Παραδοσιακά», το καρτέλ αντιδρούσε στην πτώση της τιμής  με μείωση της παραγωγής, ωστόσο από πέρυσι έχει αλλάξει στρατηγική, καθώς οι ισχυρότερες χώρες του οργανισμού εκτιμούν ότι οι χαμηλές τιμές θα πιέσουν τους παραγωγούς υψηλού κόστους, με αποτέλεσμα να μειωθεί η προσφορά.