Η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διαχωρίσει τις μονάδες αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της χώρας, Sinopec και Petrochina, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί στον ενεργειακό τομέα

Η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διαχωρίσει τις μονάδες αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της χώρας, Sinopec και Petrochina, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθεί στον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της χώρας, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, είναι επικεφαλής των σχετικών διαβουλεύσεων και από τα τέλη του 2014 συζητά αυτό το σχέδιο με μεγάλες εταιρείες διαχείρισης αγωγών, καθώς και τις εταιρείες που αγοράζουν το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων από τους συγκεκριμένους αγωγούς.

Ο διαχωρισμός αυτών των μονάδων και η σύσταση ανεξάρτητων εταιρειών εντάσσεται στο σχέδιο της κινεζικής κυβέρνησης να ενισχυθεί ο ρόλος των αγορών (του ιδιωτικού τομέα) στην οικονομία. Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση για το σχέδιο πώλησης ή τον αριθμό των εταιρειών που θα συσταθούν από τον διαχωρισμό. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η αξία των αγωγών ενδέχεται να ανέλθει έως τα 300 δισ. δολάρια.

Η China National Petroleum Corp. (PetroChina) ελέγχει δίκτυο μήκους 77.000 χιλιομέτρων. Το μήκος του δικτύου που ελέγχει η China Petrochemical Corp. (Sinopec) είναι 30.000 χιλιόμετρα.