ΙΕΑ: «Μόλις Τώρα Αρχίζει η Μάχη» για το Μερίδιο της Αγοράς Πετρελαίου - Πρώτο Βήμα η Απόφαση του OPEC τον Περασμένο Νοέμβριο

ΙΕΑ: «Μόλις Τώρα Αρχίζει η Μάχη» για το Μερίδιο της Αγοράς Πετρελαίου - Πρώτο Βήμα η Απόφαση του OPEC τον Περασμένο Νοέμβριο
energia.gr
Τετ, 13 Μαΐου 2015 - 12:49
«Μόλις τώρα αρχίζει η μάχη» για το μερίδιο της αγοράς πετρελαίου ανάμεσα στις χώρες του OPEC, από τη μια μεριά, και τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός καρτέλ και τους παραγωγούς πετρελαίου σχιστών (light tight oil) των ΗΠΑ, από την άλλη, σημειώνει ο ΙΕΑ στην νέα του έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου για τον μήνα Μάιο, η οποία δημοσιεύεται σήμερα

«Μόλις τώρα αρχίζει η μάχη» για το μερίδιο της αγοράς πετρελαίου ανάμεσα στις χώρες του OPEC, από τη μια μεριά, και τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εκτός καρτέλ και τους παραγωγούς πετρελαίου σχιστών (light tight oil) των ΗΠΑ, από την άλλη, σημειώνει ο ΙΕΑ στην νέα του έκθεση για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου για τον μήνα Μάιο, η οποία δημοσιεύεται σήμερα. Μάλιστα, ο Οργανισμός χαρακτηρίζει την απόφαση του Ο PEC, τον Νοέμβριο του 2014, για διατήρηση της παραγωγής του, ως το πρώτο βήμα σε ένα σχέδιο που προβλέπει την αύξηση της παραγωγής και τις επιθετικές επενδύσεις σε μελλοντική παραγωγική ικανότητα – και, μάλιστα, ακόμη κι αν οι χώρες εκτός OPEC συνεχίσουν να περιορίζουν την παραγωγή τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι τιμές του αργού τον Απρίλιο και στις αρχές Μαΐου, μολονότι συνεχίζεται η αύξηση στα αποθέματα και στην παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή. Η επιβράδυνση στην παραγωγή πετρελαίου σχιστών στις ΗΠΑ ώθησε ανοδικά κατά 14% τις τιμές του WTI τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, αύξηση σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με αυτή του πετρελαίου Brent. Κατά την ώρα της σύνταξης της νέας έκθεσης του ΙΕΑ, η τιμή του WTI κυμαινόταν στα 60,30 δολ. το βαρέλι, ενώ του Brent στα 66,30 δολ.

Παρά την επιβράδυνση στην παραγωγή του αμερικανικού πετρελαίου σχιστών, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας αναφέρει ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου συνεχίζει να παρουσιάζει μεγάλη αύξηση της τάξεως των 3,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2014. Η παγκόσμια πετρελαϊκή παραγωγή παραμένει από τον Μάρτιο στάσιμη στα 95,7 εκατ. βαρέλια, καθώς η αύξηση της παραγωγής των χωρών του OPEC αντισταθμίστηκε από μείωση στην παραγωγή των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εκτός του καρτέλ. Η αύξηση στην παραγωγή των τελευταίων για το σύνολο του τρέχοντος έτους προβλέπεται να ανέλθει στα 830 χιλ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένη κατά 200 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τις προβλέψεις της έκθεσης του ΙΕΑ για τον Απρίλιο.

Όσον αφορά την παραγωγή του OPEC, αυτή αυξήθηκε κατά 160 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, φτάνοντας συνολικά τα 31, 21 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής από τον Σεπτέμβριο του 2012 και σχεδόν κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως πάνω από την παραγωγή του περυσινού Απριλίου. Η αύξηση αποδίδεται από τον ΙΕΑ στην άνοδο της παραγωγής του Ιράκ και του Ιράν, αλλά και στη διατήρηση των ροών πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας σε επίπεδα άνω των 10 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η προς τα πάνω αναθεώρηση των επιπέδων παραγωγής για τις χώρες εκτός OPEC οδήγησαν σε αντίστροφη αναθεώρηση το πρόγραμμα ποσοστώσεων του καρτέλ – κατά 0,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα – για το δεύτερο εξάμηνο του 2015, το οποίο, έτσι, αναμένεται συνολικά να ανέλθει στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου προβλέπεται, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, να ανέλθει συνολικά για το 2015 στα 1,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ το 2014 ανήλθε σε 0,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Έτσι, η συνολική πετρελαϊκή ζήτηση θα φτάσει το τρέχον έτος στα 93,6εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παραμένει αμετάβλητη σε σχέση με την έκθεση του ΙΕΑ για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά του μηνός Απριλίου 2015, καθώς η βελτίωση των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας και ο ψυχρός χειμώνας αναθεωρούν μεν ανοδικά τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση στις χώρες του ΟΟΣΑ, αλλά αντισταθμίζονται από τις μειωμένες προσδοκίες για τη ζήτηση πετρελαίου στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, τη Μέση Ανατολή και τη Λατινική Αμερική.

Αναφορικά με τις παγκόσμιες διυλιστικές ροές, ο ΙΕΑ αναμένει ότι θα σημειώσουν εποχική κάμψη στα 77,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το δεύτερο τρίμηνο του ’15, σε σύγκριση με τα 78,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αξιοσημείωτη είναι η ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων του Οργανισμού για το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση λόγω αύξησης στις διυλιστικές ροές από την Ασία και την Ευρώπη. Σε επίπεδο έτους η αύξηση υπολογίζεται σε 1,4 εκατ. βαρέλια και για τα δύο αυτά εξάμηνα, ωστόσο αποδίδεται κυρίως στην διύλιση στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

Τέλος, τα βιομηχανικά αποθέματα πετρελαίου των χωρών του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν, παρά την συνήθη εποχική τάση, κατά 38,4 εκατ. βαρέλια το Μάρτιο, σύμφωνα με τον Οργανισμό, κυρίως λόγω αύξησης της αποθεματοποίησης αργού στις ΗΠΑ. Παράλληλα, τα αποθέματα σε διυλιστικά προϊόντα σημείωσαν μικρή μείωση και στο τέλος του Απριλίου κάλυπταν 30,3 ημέρες μελλοντικής ζήτησης, όπως και τον Μάρτιο. Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τα αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ συνεχίζουν την ανοδική τους τάση, αυξημένα κατά 35,8 εκατ. βαρέλια τον Απρίλιο.