Σαουδική Αραβία: Η Στρατηγική Μας για τις Τιμές του Πετρελαίου Είναι Επιτυχημένη

Σαουδική Αραβία: Η Στρατηγική Μας για τις Τιμές του Πετρελαίου Είναι Επιτυχημένη
energia.gr
Πεμ, 14 Μαΐου 2015 - 09:08
Η στρατηγική της πίεσης των υψηλού κόστους παραγωγών, όπως των αμερικανικών εταιρειών εξόρυξης shale oil, είναι επιτυχημένη, δηλώνει Σαουδάραβας αξιωματούχος, καθώς η χώρα με τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, εξαγωγές πετρελαίου επιβεβαιώνει την κυριαρχία της στη διεθνή αγορά
Η στρατηγική της πίεσης των υψηλού κόστους παραγωγών, όπως των αμερικανικών εταιρειών εξόρυξης shale oil, είναι επιτυχημένη, δηλώνει Σαουδάραβας αξιωματούχος, καθώς η χώρα με τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, εξαγωγές πετρελαίου επιβεβαιώνει την κυριαρχία της στη διεθνή αγορά.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία ανήλθε τον Απρίλιο στο επίπεδο-ρεκόρ των 10,3 εκατ. βαρελιών/ημέρα και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αυτή πορεία πρόκειται να αντιστραφεί, κατά τη σύνοδο των χωρών του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο στη Βιέννη.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό, η πτώση των τιμών τους τελευταίους μήνες έχει απομακρύνει τους επενδυτές από το ακριβό πετρέλαιο, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού shale oil, τα υπεράκτια κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη και το heavy oil», δήλωσε από το Ριάντ Σαουδάραβας αξιωματούχος στους Financial Times.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά, πάντως, ότι είναι πρόωρο να υποτεθεί ότι ο ΟΠΕΚ έχει νικήσει τη μάχη για τα μερίδια αγοράς, καθώς, όπως λέει, η προσφορά πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνεται, ακόμα και από χώρες με υψηλό κόστος παραγωγής (Βραζιλία), καθώς και από άλλες χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, όπως το Ιράν και το Ιράκ.

Ωστόσο, ο αξιωματούχος που μίλησε στους Financial Times, εκτίμησε ότι η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να διατηρεί την κυριαρχία της στην παγκόσμια αγορά, παρά την ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων, καθώς και την ενίσχυση του ανταγωνισμού από παραγωγούς εντός και εκτός ΟΠΕΚ.  

«Η Σαουδική Αραβία θέλει να επεκτείνει την Εποχή του Πετρελαίου. Θέλουμε το πετρέλαιο να συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως η βασική πηγή ενέργειας και θέλουμε να είμαστε η κύρια πηγή προμήθειας αυτής της ενέργειας», υπογράμμισε.