ΗΠΑ: Γερουσιαστές Ζητούν τον Τερματισμό της Απαγόρευσης Εξαγωγών Αργού Μετά Από 40 Χρόνια

ΗΠΑ: Γερουσιαστές Ζητούν τον Τερματισμό της Απαγόρευσης Εξαγωγών Αργού Μετά Από 40 Χρόνια
energia.gr
Πεμ, 14 Μαΐου 2015 - 10:17
Πρόταση νόμου για τερματισμό της 40ετούς απαγόρευσης εξαγωγών αμερικανικού αργού κατέθεσε χθες, Τετάρτη, ομάδα γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ. «Η δικομματική αυτή νομοθεσία θα εκσυγχρονίσει την ομοσπονδιακή ενεργειακή πολιτική τερματίζοντας την ξεπερασμένη από τις εξελίξεις απαγόρευση των εξαγωγών αργού πετρελαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση στο site της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της αμερικανικής Γερουσίας

Πρόταση νόμου για τερματισμό της 40ετούς απαγόρευσης εξαγωγών αμερικανικού αργού κατέθεσε χθες, Τετάρτη, ομάδα γερουσιαστών και από τα δύο κόμματα των ΗΠΑ. «Η δικομματική αυτή νομοθεσία θα εκσυγχρονίσει την ομοσπονδιακή ενεργειακή πολιτική τερματίζοντας την ξεπερασμένη από τις εξελίξεις απαγόρευση των εξαγωγών αργού πετρελαίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση στο site της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της αμερικανικής Γερουσίας.

Την πρόταση υπογράφει η Ρεπουμπλικανή πρόεδρος της Επιτροπής, Lisa Murkowski, από κοινού με την γερουσιαστή των Δημοκρατικών Heidi Heitkampκαι άλλα 11 μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ.

«Το αμερικανικό ενεργειακό τοπίο έχει αλλάξει δραματικά από τότε που ετέθη σε εφαρμογή η απαγόρευση εξαγωγών τη δεκαετία του ‘70», αναφέρει στην παραπάνω ανακοίνωση η Murkowski. «Έχουμε προχωρήσει από την ενεργειακή ένδεια στην ενεργειακή αφθονία. Δυστυχώς, οι ενεργειακές μας πολιτικές δεν έχουν συμβαδίσει» με τις εξελίξεις αυτές, συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της αμερικανικής Γερουσίας.

Η απαγόρευση των εξαγωγών αργού από τις ΗΠΑ επεβλήθη μετά το αραβικό πετρελαϊκό εμπάργκο του 1973, το οποίο κατέστησε εμφανή την εξάρτηση της υπερδύναμης από τις εισαγωγές πετρελαίου.

«Παράλογη» χαρακτήρισε, από την πλευρά της, την απαγόρευση εξαγωγών η Heitkamp, αλλά και «ξεπερασμένο όπως και οι γραφομηχανές στις οποίες συντάχθηκε η εν λόγω πολιτική».

Μετά το 2008, οπότε ξεκίνησε η εκρηκτική άνοδος στην παραγωγή πετρελαίου σχιστών (shale oil) στις ΗΠΑ, η χώρα έχει αυξήσει ραγδαία την εγχώρια παραγωγή της από 5 εκατ. βαρέλια περίπου την ημέρα το 2009 σε πάνω από 8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014.

Η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) προβλέπει ότι η εγχώρια παραγωγή αργού θα αυξηθεί από τα 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2015 στα επίπεδα-ρεκόρ των 10,6 8 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2020. Σήμερα οι ΗΠΑ είναι η τρίτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.