Τον πλήρη έλεγχο των δύο περιοχών εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη του ποταμού Solimοes, στη Βραζιλία, αποκτά ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Rosneft
Τον πλήρη έλεγχο των δύο περιοχών εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη του ποταμού Solimοes, στη Βραζιλία, αποκτά ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Rosneft. 

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ο τοπικός εταίρος PetroRio πωλεί στη ρωσική εταιρεία το μερίδιό του (55%) έναντι 55 εκατ. δολαρίων. «Πρόκειται για μία πολύ καλή συμφωνία» δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό των λεπτομερειών της συμφωνίας.

Το 2011, η TNK-BP (την οποία αργότερα απέκτησε η Rosneft) αγόρασε το 45% του ενεργειακού μπλοκ στη λεκάνη του Solimoes στην ενδοχώρα της Βραζιλίας, έναντι 1 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία περιελάμβανε 21 τοποθεσίες στη λεκάνη του Solimοes, που ήταν σχεδόν «παρθένες» όσον αφορά στην εξόρυξη. Οι ενεργειακοί πόροι εκτιμήθηκαν τότε σε 2 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Η γεωλογική εξερεύνηση έχει δείξει ότι πρόκειται επί το πλείστον και αποθέματα φυσικού αερίου, γεγονός που αποδυνάμωσε τότε την ελκυστικότητα του έργου. Ως αποτέλεσμα μια σειρά αδειών έχουν παραδοθεί στο αδιάθετο ταμείο και τώρα πρόκειται για 16 τοποθεσίες, δύο από τις οποίες διερευνώνται ενδελεχώς. Τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου φτάνουν περίπου τα 30 δισ. κυβικά μέτρα.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Rosneft είχε συμφωνήσει με την βραζιλιάνικη εταιρεία πετρελαίου Petrobras για την πώληση αποθεμάτων φυσικού αερίου, αλλά οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν.

Όπως σημειώνουν αναλυτές, η Λατινική Αμερική παραμένει μια από τις λίγες περιοχές όπου είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν τα μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ξηρά, ενώ σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις προοπτικές των στρατηγικών επενδύσεων στη Βραζιλία κρίνονται εξαιρετικά θετικές.