Η Αμερικανική Γερουσία προσανατολίζεται στο να απαγορεύσει σε πόλεις και κομητείες της Οκλαχόμα την υδραυλική ρωγμάτωση - μια διαδικασία γνωστή ως fracking - ή και άλλες δραστηριότητες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός των συνόρων της Πολιτείας

Η Αμερικανική Γερουσία προσανατολίζεται στο να απαγορεύσει σε πόλεις και κομητείες  της Οκλαχόμα την υδραυλική ρωγμάτωση - μια διαδικασία γνωστή ως fracking - ή και άλλες δραστηριότητες εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός των συνόρων της Πολιτείας, σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο που οδεύει  ήδη προς επικύρωση, από το γραφείο του κυβερνήτη.

Η Γερουσία ψήφισε με 33 ψήφους υπέρ και  13 κατά την περασμένη Πέμπτη για το εν λόγω μέτρο, το οποίο απαγορεύει επίσης τις τοπικές δεσμεύσεις σχετικά με τη διάθεση των λυμάτων.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Bryce Marlatt του Woodward, δήλωσε πως το συγκεκριμένο  νομοσχέδιο θα διασφαλίσει την Οκλαχόμα, η οποία δεν έχει «συνονθύλευμα διαφορετικών προτύπων», σε ότι αφορά τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε ολόκληρη την επικράτειά της ως Πολιτεία.

Ο γερουσιαστής ανέφερε επίσης, ότι η αρμοδιότητα για τις ρυθμίσεις των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου θα παραμείνουν στην αρμόδια επιτροπή της Οκλαχόμα.

Οι πόλεις και οι κωμοπόλεις θα εξακολουθήσουν να είναι σε θέση να θεσπίζουν κανόνες και τους κανονισμούς που αφορούν στη χρήση των οδών, στο θόρυβο, στις οσμές και στις απαιτήσεις περίφραξης για τις περιοχές που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.