Αμετάβλητη Αναμένεται να Διατηρήσει την Παραγωγή Πετρελαίου ο ΟΠΕΚ στη Συνάντηση της 5ης Ιουνίου

Αμετάβλητη Αναμένεται να Διατηρήσει την Παραγωγή Πετρελαίου ο ΟΠΕΚ στη Συνάντηση της 5ης Ιουνίου
energia.gr
Τρι, 2 Ιουνίου 2015 - 08:21
Καθώς η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας για τη διατήρηση της παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα ώστε να ασκούνται ισχυρές πιέσεις στους ανταγωνιστές που έχουν υψηλό κόστος παραγωγής, φαίνεται ότι αποδίδει, οι αναλυτές εκτιμούν ότι κατά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις 5 Ιουνίου θα αποφασισθεί να μην υπάρξουν μεταβολές στην παραγωγή των χωρών του οργανισμού
Καθώς η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας για τη διατήρηση της παραγωγής στα τρέχοντα επίπεδα ώστε να ασκούνται ισχυρές πιέσεις στους ανταγωνιστές που έχουν υψηλό κόστος παραγωγής, φαίνεται ότι αποδίδει, οι αναλυτές εκτιμούν ότι κατά τη συνάντηση του ΟΠΕΚ στις 5 Ιουνίου θα αποφασισθεί να μην υπάρξουν μεταβολές στην παραγωγή των χωρών του οργανισμού.

Ο στόχος για το όριο της ημερήσιας παραγωγής των χωρών του ΟΠΕΚ είναι 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Στην προηγούμενη συνάντηση που είχε γίνει στις 27 Νοεμβρίου 2014 υπήρξε ισχυρή αντίσταση από οκτώ κράτη μέλη και κυρίως το Ιράν, τη Βενεζουέλα και την Αλγερία, στην απόφαση να διατηρηθεί αμετάβλητη η παραγωγή.

Αν και ενδεχομένως, υπάρξουν και στην προσεχή συνάντηση αντιδράσεις, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπλήξεις.

Το γεγονός, άλλωστε ότι οι τιμές έχουν ανακάμψει κατά 40% περίπου από τα χαμηλά του περασμένου Ιανουαρίου, είναι ένα ακόμα ισχυρό επιχείρημα για τη Σαουδική Αραβία και το μπλοκ των χωρών που συντάσσονται με αυτήν.

Σημειώνεται ότι από το υψηλό των 115,71 δολαρίων στις αρχές του καλοκαιριού του 2014, η τιμή του Μπρεντ διολίσθησε κατά 33% περίπου μέχρι τη συνάντηση του ΟΠΕΚ, τον περασμένο Νοέμβριο και κατρακύλησε έως τα 45,19 δολάρια τον περασμένο Ιανουάριο.

Ωστόσο, έκτοτε ανέκαμψε σημαντικά και πλέον κινείται πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, με τους περισσότερους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα ή θα ανακάμψει ελαφρά μέχρι το τέλος του 2015.