Κοινό Μέτωπο των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Πετρελαίου για την Τιμολόγηση του Άνθρακα

Κοινό Μέτωπο των Ευρωπαϊκών Εταιρειών Πετρελαίου για την Τιμολόγηση του Άνθρακα
energia.gr
Τρι, 2 Ιουνίου 2015 - 09:36
Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου απηύθυναν κοινή έκκληση προς τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν στο σύστημα τιμολόγησης του άνθρακα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, που θα γίνει στο Παρίσι στα τέλη του έτους

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου απηύθυναν κοινή έκκληση προς τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν στο σύστημα τιμολόγησης του άνθρακα, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, που θα γίνει στο Παρίσι στα τέλη του έτους.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μία σημαντική πρόκληση για τον κόσμο μας» τονίζουν στην επιστολή τους οι διευθύνοντες σύμβουλοι των BP, Eni, Royal Dutch Shell, Total SA και BG Group.

«Χρειαζόμαστε από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να μας προσφέρουν ένα ξεκάθαρο, σταθερό, μακροπρόθεσμο και φιλόδοξο πλαίσιο πολιτικής» προσθέτουν. 

Η συμμαχία των εταιρειών αυτών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής γίνεται για πρώτη φορά και έρχεται μετά τις δηλώσεις μερικών εκ των κορυφαίων στελεχών τους, τους τελευταίους μήνες, για την ανάγκη συμμετοχής του κλάδου στις διαβουλεύσεις για τη συμφωνία περιορισμού των αερίων του θερμοκηπίου.

Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί, ότι δημιουργείται ένα «σχίσμα» με τις αμερικανικές εταιρείες του κλάδου, όπως οι Exxon Mobil και Chevron, οι οποίες επέλεξαν να μην συμμετάσχουν στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Ένα ανάλογο «σχίσμα» είχε γίνει το 1997-98, όταν η BP και η Shell αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Παγκόσμια Συμμαχία για το Κλίμα, που εκείνη την περίοδο ήταν το πιο ενεργό αμερικανικό λόμπι που αντιμαχόταν τα μέτρα περιορισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων.