Η Gazprom Neft, η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, έχει πλέον συμφωνήσει όλες οι πωλήσεις της, αργού πετρελαίου προς την Κίνα να γίνονται σε γουάν, αντί δολαρίων

Η Gazprom Neft, η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας, έχει πλέον συμφωνήσει όλες οι πωλήσεις της, αργού πετρελαίου προς την Κίνα να γίνονται σε γιουάν, αντί δολαρίων. Το γεγονός αποτελεί το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι οι δυτικές κυρώσεις έχουν οδηγήσει σε αύξηση της χρήσης του κινεζικού νομίσματος στις συναλλαγές με ρωσικές εταιρείες.

Η Gazprom Neft, ο βραχίονας πετρελαίου, του κολοσσού φυσικού αερίου της Gazprom, δήλωσε την Παρασκευή ότι από τις αρχές του 2015 είχε πωλήσεις σε γιουάν για όλες τις εξαγωγές πετρελαίου από την Ανατολική Σιβηρία, προς τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Κίνα..

Οι εξαγωγές αργού ρωσικών εταιρειών, γίνονταν ως επί τω πλείστον σε δολάρια μέχρι το καλοκαίρι του περασμένου έτους, όταν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επέβαλαν κυρώσεις στον ρωσικό ενεργειακό τομέα κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ουκρανίας.

Οι εν λόγω κυρώσεις αφορούν σε περιορισμένη χρηματοδότηση σε δολάρια και ευρώ για ορισμένες ρωσικές εταιρείες ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom Neft.

Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλουν στους πελάτες των εν λόγω ρωσικών εταιρειών, να συνεχίσουν να πληρώνουν για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που εισάγουν από την Ρωσία σε δολάρια και ευρώ, οι κυρώσεις σήμαναν συναγερμό μεταξύ των Ρώσων αξιωματούχων, που είδαν τα μέτρα ως ένα σημάδι ότι η Δύση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει το νόμισμα ως όπλο.

Η Gazprom Neft ανταποκρίθηκε πιο γρήγορα από ότι οι περισσότερες εταιρίες, με τον Alexander Dyukov, διευθύνοντα σύμβουλο της, να ανακοινώνει τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ότι η εταιρεία είχε εξασφαλίσει έγκριση από το 95 τοις εκατό των πελατών της για το διακανονισμό συναλλαγών της, σε ευρώ και όχι σε δολάρια, κατ’ επιλογήν.

Ο κ Dyukov αργότερα είπε ότι η εταιρεία έχει αρχίσει να πουλάει πετρέλαιο προς εξαγωγή σε ρούβλια και γιουάν, αλλά δεν διευκρινίζει αν οι πωλήσεις ήταν μεγάλες σε μέγεθος.

Σύμφωνα με την Gazprom Neft και τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, που εξέδωσε τον περασμένο μήνα, οι συναλλαγές της προς τον Ειρηνικό Ωκεανό αντιπροσώπευαν το 37,2 τοις εκατό των εξαγωγών αργού πετρελαίου της εταιρείας με 1,6 εκατομμύρια τόνους για τους τρεις μήνες έως τις 31 Μαρτίου.

Αυτό συνεπάγεται έναν όγκο περίπου 50.000 βαρελιών την ημέρα, και αποφέρει στην εταιρία, περισσότερα από 1 δις δολάρια ετησίως σε σημερινές τιμές.

Άλλες ρωσικές εταιρίες ενέργειας πάντως ήταν λιγότερο πρόθυμες να αφήσουν το δολάριο, για τον διακανονισμό των πωλήσεων πετρελαίου, επειδή η χαμηλότερη ρευστότητα των εναλλακτικών νομισμάτων είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές εταιρείες προσπαθούν να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια από την Κίνα, μέσα σε ένα σχεδόν πλήρες πάγωμα από τη Δύση λόγω των κυρώσεων, που σχετίζονται με το ζήτημα της Ουκρανίας.

Η Gazprom πέρυσι εισήγαγε τις μετοχές της, στη Σιγκαπούρη, ενώ η Rosneft, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της χώρας, έχει διαπραγματευθεί πιστωτικά όρια με διάφορες ρωσικές κρατικές τράπεζες σε γουάν.