Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, έχει συνομιλίες σήμερα, Τετάρτη, με Υπουργούς χωρών-μελών του OPEC, καθώς και με επικεφαλής μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, εν όψει της συνόδου του Οργανισμού μεθαύριο, Παρασκευή 5 Ιουνίου, στη Βιέννη. Στη μεθαυριανή σύνοδο, οι Υπουργοί Πετρελαίου των χωρών-μελών του καρτέλ αναμένεται να αποφασίσουν για τις ποσοστώσεις παραγωγής ανά χώρα

Ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, έχει συνομιλίες σήμερα, Τετάρτη, με Υπουργούς χωρών-μελών του OPEC, καθώς και με επικεφαλής μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών, εν όψει της συνόδου του Οργανισμού μεθαύριο, Παρασκευή 5 Ιουνίου, στη Βιέννη. Στη μεθαυριανή σύνοδο, οι Υπουργοί Πετρελαίου των χωρών-μελών του καρτέλ αναμένεται να αποφασίσουν για τις ποσοστώσεις παραγωγής ανά χώρα. Δεν αναμένεται να υπάρξει απόφαση για περικοπή στον όγκο της παραγωγής του OPEC.

Η Ρωσία, καθώς και άλλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εκτός OPEC, έχουν αποφασίσει, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του Οργανισμού, να μην περιορίσουν την παραγωγή τους ως μέσο στήριξης των τιμών, σημειώνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ITAR- TASS.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ενεργειακό αναλυτή Vitaly Yermakov, οι σημερινές τιμές πετρελαίου είναι αποδεκτές για τον προϋπολογισμό της Ρωσίας. Γι’ αυτό, δεν έχει νόημα, όπως σημειώνει, να συνωμοτήσει η Μόσχα με τις χώρες του OPEC ώστε να αυξηθούν οι τιμές.

«Η Ρωσία υπήρξε ιστορικά ένας παθητικός παίκτης στην αγορά και ο οποίος δεν μπορεί να καθορίσει τις τιμές ή την ισορροπία στην αγορά. Το πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι δεν είναι η καλύτερη τιμή για τη Ρωσία, αλλά δεν είναι κρίσιμη για τον προϋπολογισμό», δήλωσε ο Ρώσος εμπειρογνώμονας.

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι ο OPEC δεν θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου. Η σημερινή ποσόστωση παραγωγής του OPEC ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η άρνηση του καρτέλ να μειώσει την παραγωγή προέρχεται από την απροθυμία του να χάσει το μερίδιό του της αγοράς πετρελαίου. Επιπλέον, οι τιμές του πετρελαίου έχουν σταματήσει να μειώνονται και σταθεροποιείται, αναφέρει το ITAR- TASS.

Νωρίτερα, και ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας τάχθηκε κατά της αύξησης του όγκου της παραγωγής στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες: «Άλλο ένα σεμινάριο του OPEC στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συνάντηση [της Βιέννης] είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθούν [οι Ρώσοι εκπρόσωποι] με ανώτατους αξιωματούχους από τις μεγαλύτερες χώρες στην παραγωγή πετρελαίου στον κόσμο» δήλωσε, από την πλευρά του, ο Alexander Nazarov, αναλυτής της Gazprombank.