Ξεκίνησε η Σύνοδος του OPEC -«Κανένας Λόγος για Μείωση στο Ισχύον Όριο Παραγωγής»

Ξεκίνησε η Σύνοδος του OPEC -«Κανένας Λόγος για Μείωση στο Ισχύον Όριο Παραγωγής»
energia.gr
Παρ, 5 Ιουνίου 2015 - 15:12
Δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξει το όριο της ημερήσιας παραγωγής του OPEC κατά τη σημερινή σύνοδο του Οργανισμού στη Βιέννη. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις αντιπροσώπων χωρών – μελών όπως η Αγκόλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Λιβύη, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα. Οι Υπουργοί Πετρελαίου των χωρών αυτών δήλωσαν πως δεν βλέπουν κανένα λόγο να μειωθεί ο ισχύων στόχος για παραγωγή 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα

Δεν φαίνεται πιθανό να αλλάξει το όριο της ημερήσιας παραγωγής του OPEC κατά τη σημερινή σύνοδο του Οργανισμού στη Βιέννη. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις αντιπροσώπων χωρών – μελών όπως η Αγκόλα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Λιβύη, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα. Οι Υπουργοί Πετρελαίου των χωρών αυτών δήλωσαν πως δεν βλέπουν κανένα λόγο να μειωθεί ο ισχύων στόχος για παραγωγή 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 

Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι, παρ’ ότι ο Υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ δήλωσε πως ένα κράτος-μέλος του OPEC αναμένεται να προτείνει την αύξηση του ορίου παραγωγής, ο Ιρανός ομόλογός του, η χώρα του οποίου θίγεται από την επιμονή της Σαουδικής Αραβίας για συνέχιση της παρούσας πολιτικής, είπε πως ο ίδιος δεν θα υποστηρίξει μία τέτοια πρόταση. 

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο ο Μπιν Σαλέχ αλ-Σάντα, υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και πρόεδρος της συνόδου των χωρών – μελών του OPEC, τόνισε ότι ο Οργανισμός θα αφοσιωθεί στην ευστάθεια της αγοράς και στην σταθερή οικονομική ανάπτυξη. «Αν θέλουμε όλοι να επωφεληθούμε από μια σταθερή πετρελαϊκή αγορά, τότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να συμβάλουμε στην σταθερότητά της», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι το ισχύον ημερήσιο όριο παραγωγής επαναβεβαίωσε και η προηγούμενη σύνοδος του Οργανισμού, στις 30 Νοεμβρίου 2014. Έκτοτε, οι χώρες-μέλη του καρτέλ έχουν συνολικά αντλήσει το περισσότερο πετρέλαιο εδώ και πάνω από δύο χρόνια, υπερβαίνοντας τον ετήσιο στόχο του. Το αργό βρίσκεται σε συνεχή πτώση εδώ και ένα χρόνο, φτάνοντας ακόμη και κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι , αν και σήμερα έχει ελαφρώς ανακάμψει, ευρισκόμενο σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 60 δολ. το βαρέλι.

Μάλιστα, ο ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Αντέλ Αμπντούλ Μαχντί σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV, αποφεύγοντας να προδικάσει την πιθανή έκβαση της σημερινής συνεδρίασης του OPEC, δήλωσε ότι η επιμονή στην αυξημένη παραγωγή «ήταν μια καλή στρατηγική στο σύνολο της», προσθέτοντας ότι «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε σήμερα τις τιμές να αυξάνονται».

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και αρχιτέκτονας της στρατηγικής του Νοεμβρίου του ΟΡΕΚ, αρνήθηκε να σχολιάσει πριν από τη συνεδρίαση σχετικά με το εάν ο τρέχων στόχος παραγωγής θα πρέπει να διατηρηθεί. Ο Ali Al-Naimi, ο υπουργός Πετρελαίου του βασιλείου, δήλωσε «100 τοις εκατό ικανοποιημένος» με την αγορά του πετρελαίου, σε συνέντευξή του στην σαουδαραβική εφημερίδα Al-Hayat, που έχει έδρα το Λονδίνο.