Οι πέντε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες είναι πολύ αισιόδοξες για τις τιμές του πετρελαίου. Μετά την άνοδο κατά 40% που έχουν σημειώσει οι τιμές από τον Ιανουάριο, οπότε είχαν υποχωρήσει στο χαμηλό εξαετίας, η τάση τους φαίνεται να είναι ανοδική. Οι σημερινές τιμές όμως, γύρω στα 64 δολάρια το βαρέλι για το Brent και γύρω στα 60 για το αργό ΗΠΑ φαίνεται να σηματοδοτούν μάλλον το ανώτερο παρά το κατώτερο επίπεδό τους

Οι πέντε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες είναι πολύ αισιόδοξες για τις τιμές του πετρελαίου. Μετά την άνοδο κατά 40% που έχουν σημειώσει οι τιμές από τον Ιανουάριο, οπότε είχαν υποχωρήσει στο χαμηλό εξαετίας, η τάση τους φαίνεται να είναι ανοδική. Οι σημερινές τιμές όμως, γύρω στα 64 δολάρια το βαρέλι για το Brent και γύρω στα 60 για το αργό ΗΠΑ φαίνεται να σηματοδοτούν μάλλον το ανώτερο παρά το κατώτερο επίπεδό τους.

Δεν συμμερίζονται αυτή την άποψη πολλοί από τους παράγοντες της αγοράς. Ορισμένες εταιρείες υπηρεσιών πετρελαίου προεξοφλούν πως το Brent θα βρίσκεται στα 70 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα τέλη του έτους.

Οταν εξαγόρασε τη βρετανική BG Group έναντι 70 δισ. δολαρίων, η βρετανο-ολλανδική Shell υπέθετε ότι το πετρέλαιο θα ανακάμψει στα 90 δολάρια το 2018. Ορισμένοι πιστεύουν πως η δραστική μείωση των επενδύσεων του κλάδου θα επηρεάσει την παραγωγή σχιστολιθικών, με αποτέλεσμα την ανάκαμψη των τιμών. Οι προβλέψεις αυτές, όμως, ενδέχεται να υποτιμούν τη δυναμική που έχουν οι σχιστολιθικοί υδρογονάνθρακες.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs έχει μειωθεί το κόστος της εξόρυξης και της άντλησης τόσο, ώστε αρκεί μια τιμή του πετρελαίου της τάξης των 60 δολαρίων το βαρέλι για να βγάζουν τα έξοδά τους οι βιομηχανίες σχιστολιθικών υδρογονανθράκων. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου βοηθούν, άλλωστε, στη μείωση του κόστους της παραγωγής, καθώς η εξόρυξη σχιστολιθικών είναι βιομηχανία εντάσεως ενέργειας. Η αγορά διαβλέπει επίσης περιθώρια για περαιτέρω μείωση του κόστους εξόρυξης στις τρεις σημαντικότερες πηγές σχιστολιθικών στις ΗΠΑ. Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, τότε μέχρι το 2020 μπορεί να αρκεί μια τιμή της τάξης των 50 δολαρίων το βαρέλι για να βγάζουν τα έξοδά τους οι βιομηχανίες σχιστολιθικών.

Το κόστος της εξόρυξης ενδέχεται να εξακολουθήσει να υποχωρεί καθώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο συγκεντρώνουν εμπειρία στον τομέα των σχιστολιθικών, που μοιάζει περισσότερο με τη διαδικασία της μεταποίησης παρά με την παραδοσιακή άντληση πετρελαίου. Στην περίπτωση που θα αποδειχθεί ανθεκτική η αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών, η Σαουδική Αραβία, η ισχυρότερη χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ και με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής θα έχει ακόμη ισχυρότερα κίνητρα για να διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της συμπιέζοντας τα περιθώρια όσων ανταγωνιστών της παράγουν με υψηλό κόστος.

Σε περίπτωση που αυξηθεί η τιμή του αργού, το μόνο που θα γίνει θα είναι να πολλαπλασιασθούν οι επενδύσεις στον τομέα των σχιστολιθικών και ενδεχομένως και σε άλλες περιοχές πλούσιες σε σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες που έχουν εντοπισθεί σχετικά πρόσφατα, όπως η περιοχή Vaca Muert της Αργεντινής. Βάσει του πλέον αισιόδοξου σεναρίου της, η Goldman Sachs υπολογίζει πως η αύξηση της παραγωγής τόσο από τον ΟΠΕΚ όσο και από τις αμερικανικές βιομηχανίες σχιστολιθικού πετρελαίου θα είναι αρκετή για να καλύψει την προβλεπόμενη αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση για μαύρο χρυσό μέχρι το 2025 χωρίς να χρειαστούν νέες επενδύσεις για εξόρυξη πετρελαίου σε βαθιά νερά, για εξόρυξη βαρέος πετρελαίου ή για μονάδες παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σύμβουλοι της IHS πιστεύουν, άλλωστε, πως με την εφαρμογή των μεθόδων εξόρυξης των σχιστολιθικών σε ώριμες συμβατικές πετρελαιοπηγές ενδέχεται να δοθεί η δυνατότητα για αύξηση της παραγωγής κατά ακόμη 140 δισ. βαρέλια σε παγκόσμιο επίπεδο, δηλαδή θα είναι σαν να προστεθεί ακόμη μια Ρωσία στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου. Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα προκαλέσουν κάποια αύξηση της ζήτησης αλλά φαίνεται πως η βιομηχανία του πετρελαίου βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη περίοδο πλεονασματικής προσφοράς. Και αυτό σημαίνει πως οι τιμές θα εξακολουθούν να συμπιέζονται προς τα κάτω.

(από την εφημερίδα"ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 03/06/2015)


Διαβάστε ακόμα