Πτώση στην τιμή του πετρελαίου προκάλεσαν η απόφαση του OPEC να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή και η παράλληλη ανατίμηση του δολαρίου. Το μπρεντ βρέθηκε κάτω από τα $62/ βαρέλι

Πτώση στην τιμή του πετρελαίου προκάλεσαν η απόφαση του OPEC να διατηρήσει σταθερή την παραγωγή και η παράλληλη ανατίμηση του δολαρίου.

Το μπρεντ βρέθηκε κάτω από τα $62/ βαρέλι.

Οι πιέσεις από μέλη του καρτέλ για μείωση της παραγωγής ήταν, αυτή τη φορά, περιορισμένες, καθώς η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει καλύψει το ένα τρίτο των απωλειών του προηγούμενου έτους.

Ο Γενικός Γραμματέας του OPEC, Abdalla Salem El-Badri, δήλωσε:«Η αλήθεια είναι ότι απολαμβάναμε, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τιμές πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι και βγάλαμε καλά λεφτά. Τώρα, η πορεία είναι καθοδική. Πρέπει να το αποδεχτούμε και να προσαρμοστούμε, οι πολίτες, οι χώρες, στη νέα πραγματικότητα: ότι δε θα ξαναδούμε 100 δολάρια.»

Η Σαουδική Αραβία, που κινεί τα νήματα στον OPEC ως ο μεγαλύτερος παραγωγός, ακολουθεί στρατηγική υψηλής προσφοράς, προκειμένου η πτώση των τιμών να βγάλει εκτός αγοράς τους Αμερικάνους ανταγωνιστές του σχιστολιθικού πετρελαίου.

Προς το παρόν, πάντως, οι παραγωγοί των ΗΠΑ αποδεικνύονται ανθεκτικοί.

(gr.euronews.com)