Η άνοδος των εξαγωγών ελαιολάδου από τη μία και η πτώση των εξαγωγών πετρελαιοειδών από την άλλη αποτέλεσαν τους δύο καθοριστικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν τον νέο χάρτη του εξωτερικού εμπορίου με ανακατατάξεις σε ό,τι αφορά τόσο τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα όσο και τις σημαντικότερες αγορές που αυτά κατευθύνονται
Η άνοδος των εξαγωγών ελαιολάδου από τη μία και η πτώση των εξαγωγών πετρελαιοειδών από την άλλη αποτέλεσαν τους δύο καθοριστικούς παράγοντες που διαμόρφωσαν τον νέο χάρτη του εξωτερικού εμπορίου με ανακατατάξεις σε ό,τι αφορά τόσο τα κυριότερα εξαγώγιμα προϊόντα όσο και τις σημαντικότερες αγορές που αυτά κατευθύνονται.

Ειδικότερα, η συνολική αξία των εξαγωγών στο α΄ τρίμηνο του 2015 εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,8% (στα 6,27 δισ. ευρώ από 6,38 δισ. το α΄ τρίμηνο του 2014). Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, προκύπτει εκρηκτική αύξηση της τάξεως του 14% ή αύξηση κατά 549,1 εκατ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά στις εαρινές προβλέψεις της για την πορεία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η Κομισιόν προβλέπει επιπλέον αύξηση της τάξεως 4,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση της τάξεως του 5,6%.

Το 52,4% των ελληνικών εξαγωγών είναι προς τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την αξία τους μάλιστα το α΄ τρίμηνο του 2015 να αυξάνεται κατά 14,5%. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση, της τάξεως του 45,8%, που κατέγραψαν οι εξαγωγές προς τη Βόρεια Αμερική με συνέπεια οι ΗΠΑ να αποτελούν πλέον τον έκτο σημαντικότερο προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα από δέκατο που ήταν κατά το α΄ τρίμηνο του 2014. Το α΄ τρίμηνο του 2015 η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ ανήλθε στα 293 εκατ. ευρώ από 201,7 εκατ. ευρώ το α τρίμηνο του 2014.



Η επιβολή του εμπάργκο από τη Ρωσία σε σειρά αγροτικών προϊόντων είχε ως συνέπεια την κάμψη των εξαγωγών προς τη χώρα αυτή κατά 38%, από 63 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014 στα 39,1 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2015.

Καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας διαδραματίζουν και οι εξελίξεις στο πεδίο των εξαγωγών σε ό,τι αφορά τις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Οι εξαγωγές προς τις περιοχές αυτές διαμορφώθηκαν στα 874,1 εκατ. ευρώ από 959,3 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας κάμψη 8,9%.

Η μείωση των εξαγωγών πετρελαιοειδών είχε ως συνέπεια αλλαγές και στην πρώτη θέση της κατάταξης. Ετσι, ενώ από τις αρχές του 2013 η Τουρκία αποτελούσε τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, την πρώτη θέση καταλαμβάνει πλέον η Ιταλία, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την Τουρκία. Αξιοσημείωτη, επίσης, είναι η άνοδος της Ισπανίας στην ένατη θέση από τη 17η πέρυσι, καθώς και του Λιβάνου στη δέκατη θέση από τη 18η πέρυσι.

Τα πετρελαιοειδή, παρά τη μείωση, διατηρούν την πρώτη θέση ως κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν (1,74 δισ. ευρώ), ενώ στη δεύτερη θέση «σκαρφάλωσαν» από τη 13η θέση οι εξαγωγές ελαιολάδου (178,2 εκατ. ευρώ). Στην τρίτη θέση από τη δεύτερη πέρυσι κατατάσσονται οι εξαγωγές φαρμάκων για λιανική πώληση (170,9 εκατ. ευρώ), ακολουθούν στην τέταρτη θέση οι πλάκες αργιλίου (151,3 εκατ. ευρώ) και στην πέμπτη θέση τα λεγόμενα εμπιστευτικά προϊόντα (πρόκειται για προϊόντα όπως όπλα ή προϊόντα που προστατεύονται με πατέντα, π.χ. τεχνολογικά).

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 04/06/2015)