Ιράκ: Η Κεντρική Κυβέρνηση Κατέβαλε τον Μάιο στους Κούρδους 380 Εκατ. Ευρώ για Εξαγωγές Πετρελαίου

Ιράκ: Η Κεντρική Κυβέρνηση Κατέβαλε τον Μάιο στους Κούρδους 380 Εκατ. Ευρώ για Εξαγωγές Πετρελαίου
energia.gr
Τρι, 9 Ιουνίου 2015 - 10:54
Η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση της Βαγδάτης μεταβίβασε προς την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ τον μήνα Μάιο 380 εκατ. ευρώ. Αυτό δήλωσε χθες, Δευτέρα, ένα μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Κονοβουλίου του Ιράκ

Η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση της Βαγδάτης μεταβίβασε προς την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ τον μήνα Μάιο 380 εκατ. ευρώ. Αυτό δήλωσε χθες, Δευτέρα, ένα μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Κονοβουλίου του Ιράκ.

«Σύμφωνα με τη συμφωνία ανάμεσα στη Βαγδάτη και την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν, 550.000 βαρέλια πετρελαίου παραδόθηκαν από την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση στη Somo, τον Κρατικό Οργανισμό για την εμπορία πετρελαίου, ο οποίος είναι υπεύθυνη για την εμπορία πετρελαίου του Ιράκ», δήλωσε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu ο βουλευτής του κόμματος της Ισλαμική Κοινότητας του Κουρδιστάν και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών, Αχμέτ Χατζή Ρεσίτ.

«Για τον Απρίλιο εστάλησαν 410 εκατ. δολάρια, και κατατέθηκαν 380 εκατ. δολάρια για το Μάιο», είπε ο Ρεσίτ, προσθέτοντας ότι, σε κάποιο βαθμό, η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης καταβάλλει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προς την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός του κουρδικού Βορείου Ιράκ Νετσερβάν Μπαρζανί είχε δηλώσει πως αν η ιρακινή ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης δεν τιμήσει τη συμφωνία που έκανε με την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ, σχετικά με τις μεταφορές πετρελαίου και τον εθνικό προϋπολογισμό, η κυβέρνησή του θα ψάξει για εναλλακτικές λύσεις.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2014, μεταξύ του Ερμπίλ και της Βαγδάτης, η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν επρόκειτο να εξάγει 250.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, και η επαρχία του Κιρκούκ να αποστέλλει 300.000 βαρέλια ανά ημέρα μέσω της Somo.

Σε αντάλλαγμα, η Βαγδάτη επρόκειτο να αφιερώνει το 17 % του εθνικού προϋπολογισμού για την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση. Ωστόσο, η τελευταία ισχυρίζεται ότι η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση έχει καταβάλει μόνο ένα μικρό μέρος των οφειλών.

Σύμφωνα με τον έγκυρο αναλυτή Δρ. Κεντ Μορς, ο οποίος είχε διατελέσει σύμβουλος της περιφερειακής κουρδικής κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ, μία περαιτέρω καθυστέρηση πληρωμών εκ μέρους της Βαγδάτης πιθανόν να εξωθούσε τους Κούρδους του Ιράκ σε μία πιθανή ανεξαρτητοποίησή τους, καθώς οι τελευταίοι παραπονούνταν, πως, παρά τη συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2014, δε λαμβάνουν όσα τους αναλογούν από τις ιρακινές εξαγωγές πετρελαίου. Η ανεξαρτητοποίηση, σύμφωνα με τον Αμερικανό ενεργειακό αναλυτή θα μπορούσε να είναι ο  κρυφός παράγων που μπορεί να εκτοξεύσει και πάλι τις τιμές του αργού, παρά τις αποφάσεις του OPEC τον τελευταίο χρόνο (με τελευταία αυτή της περασμένης Παρασκευής, 5 Ιουνίου) για διατήρηση της παραγωγής των μελών του σε υψηλά επίπεδα.