Το Ιράν έχει αποθηκεύσει περί τα 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου σε τάνκερ, καθώς ετοιμάζεται να τα διαθέσει στην αγορά μόλις τερματιστούν οι διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα
Το Ιράν έχει αποθηκεύσει περί τα 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου σε τάνκερ, καθώς ετοιμάζεται να τα διαθέσει στην αγορά μόλις τερματιστούν οι διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

Η Τεχεράνη και η ομάδα των «5+1» χωρών αναζητούν συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 30ή16ς Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν αποθηκεύει πετρέλαιο κυρίως σε τάνκερ που ανήκουν στην κρατική εταιρεία NITC.

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνουν είναι να "ξεφορτωθούν" μεγάλο μέρος αυτών των αποθεμάτων. Ο υπουργός Πετρελαίου Ζανγκάνεχ έχει ήδη προειδοποιήσει τον ΟΠΕΚ: κάνετε χώρο για εμάς. Με άλλα λόγια, θα πωλήσουμε αυτό πετρέλαιο σε οποιαδήποτε τιμή», λέει στο Reuters ο Μεχντί Βάρζι, πρώην στέλεχος της ιρανικής εταιρείας πετρελαίου National Iranian Oil.

Το Ιράν, που ήταν κάποτε η χώρα του ΟΠΕΚ με τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου, θέλει να ξαναγυρίσει σταδιακά στις αγορές, καθώς μετά τις δυτικές κυρώσεις οι εξαγωγές του έχουν μειωθεί κατά 50% περίπου σε 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα.