Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να άρουν την «παρωχημένη» απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου, αξιοποιώντας πλήρως το οικονομικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα της παραγωγικής έκρηξης υδρογονανθράκων, σύμφωνα με μία μελέτη του Harvard Business School, που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να άρουν την «παρωχημένη» απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου, αξιοποιώντας πλήρως το οικονομικό και γεωπολιτικό πλεονέκτημα της παραγωγικής έκρηξης υδρογονανθράκων, σύμφωνα με μία μελέτη του Harvard Business School, που δημοσιεύθηκε στις 10 Ιουνίου.

Η άρση της επιβληθείσας προ 40ετίας απαγόρευσης εξαγωγών αργού, που επιβλήθηκε μετά το εμπάργκο στο αραβικό πετρέλαιο και της χαλάρωσης των περιορισμών στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG), θα προσθέσει 23.000 εκατομμύρια δολάρια στην οικονομία ως το 2030 και θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το κύρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο εξωτερικό, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, την οποία έχουν συγγράψει τρεις καθηγητές του Harvard Business School καθηγητές, σε συνεργασία με το Boston Consulting Group.

«Σήμερα, η απαγόρευση των εξαγωγών αργού, περιορίζει τις ευκαιρίες στην αγορά για τους παραγωγούς και επιβραδύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης των ΗΠΑ, χωρίς κάποιο σαφές όφελος για την Αμερική ή τους Αμερικανούς», αναφέρει η μελέτη, η οποία περιγράφει αρκετά βήματα, που θα πρέπει να κάνει η χώρα, ώστε να επωφεληθεί πλήρως από την μεγάλη παραγωγή της.

Η μελέτη δημοσιοποιήθηκε σε μία περίοδο, κατά την οποία εντατικοποιούνται οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον για το αν θα ανακληθεί η απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου, με τους παραγωγούς αργού να εμφανίζονται πρόθυμοι να προχωρήσουν σε εξαγωγές προς τις αγορές της Ασίας και της Ευρώπης, ενώ τονίζουν, ότι η απαγόρευση οδήγησε σε πλεόνασμα των ΗΠΑ σε γλυκό αργό, που θα μπορούσε τελικά να «πνίξει» την εσωτερική έκρηξη γεωτρήσεων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ως επί τω πλείστον συντάσσονται με τους παραγωγούς, ενώ ορισμένοι Δημοκρατικοί εκφράζουν ανησυχίες, επικαλούμενοι την προοπτική οι εξαγωγές να ανεβάσουν τις εγχώριες τιμές της ενέργειας.

Η άνοδος της τεχνολογίας του fracking, που περιλαμβάνει την έγχυση νερού, άμμου και  χημικών ουσιών σε πηγάδια άντλησης για την εξαγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου, έχει βοηθήσει τις ΗΠΑ, να αυξήσουν την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 35 τοις εκατό από το 2005 και του πετρελαίου κατά 45 τοις εκατό από το 2010.

Η μελέτη του Χάρβαρντ, αναφέρει, ότι το fracking τώρα συνεισφέρει περίπου 430 δισεκατομμύρια δολ. ετησίως στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ και υποστηρίζει περισσότερες από 2,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αναφέρει δε, ότι είναι ίσως η μεγαλύτερη ευκαιρία να αλλάξει συνολικά η ανταγωνιστικότητα της Αμερικής. Διευκρινίζει ωστόσο, ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να εργαστούν σκληρά για την αντιμετώπιση τυχόν αδυναμιών, σχετικά με τη δημόσια στήριξη του fracking, κυρίως σε ότι αφορά την αντιμετώπιση ανησυχιών σχετικά με την πιθανή ρύπανση του αέρα και των υδάτων, και τη σύνδεση της συγκεκριμένης πρακτικής  με την πιθανότητα πρόκλησης σεισμών.

Μία έκθεση από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ αυτό το μήνα, αναφέρει πάντως, ότι το fracking δεν επιφέρει εκτεταμένη ρύπανση του πόσιμου νερού, αλλά επισημαίνει. ωστόσο, ότι ορισμένες δραστηριότητες γεώτρησης θα μπορούσαν να προκαλέσουν κινδύνους για την υγεία.