Διακομματική Στήριξη Έχει η Κουρδική Κυβέρνηση σε Περίπτωση Ρήξης με τη Βαγδάτη για το Πετρέλαιο

Διακομματική Στήριξη Έχει η Κουρδική Κυβέρνηση σε Περίπτωση Ρήξης με τη Βαγδάτη για το Πετρέλαιο
energia.gr
Πεμ, 18 Ιουνίου 2015 - 09:11
Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ έχει την υποστήριξη του τοπικού κοινοβουλίου στην απόφαση της να προχωρήσει μόνη της σε εξαγωγές πετρελαίου, εάν η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση δεν της καταβάλει το μερίδιο του προϋπολογισμού που της αναλογεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές

Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ έχει την υποστήριξη του τοπικού κοινοβουλίου στην απόφαση της να προχωρήσει μόνη της σε εξαγωγές πετρελαίου, εάν η κεντρική ιρακινή κυβέρνηση δεν της καταβάλει το μερίδιο του προϋπολογισμού που της αναλογεί, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Ο Πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν Νετσερβάν Μπαρζανί συναντήθηκε, την Τετάρτη, με μια ομάδα βουλευτών που εκπροσωπεί όλα τα κόμματα της τοπικής κουρδικής Βουλής, και εξασφάλισε την υποστήριξή τους στην περίπτωση ενδεχόμενης ρήξης με τη Βαγδάτη, σύμφωνα με τις παραπάνω πηγές.

Ο Μπαρζανί, επίσης, φέρεται να δήλωσε ότι πετρελαϊκή εταιρεία ήταν έτοιμη να πληρώσει 2δις δολάρια για το κουρδικό πετρέλαιο, και η οποία είναι μία από τους πολλούς ξένες επιχειρήσεις που είναι πρόθυμες να συναλλαγούν με την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση, δήλωσε οι παραπάνω πηγές.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2014, το Ερμπίλ και η Βαγδάτη συμφώνησαν ότι το Ιράκ θα εξάγει το πετρέλαιο που παράγεται στην επικράτεια της κουρδικής περιφερειακής κυβέρνησης KRG και σε αντάλλαγμα, η κεντρική κυβέρνηση θα δώσει στο Ερμπίλ ένα μερίδιο από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν επρόκειτο να εξάγει 250.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, με την επαρχία του Κιρκούκ να παρέχει 300.000 βαρέλια ανά ημέρα υπό την εποπτεία της κεντρικής εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών του Ιράκ. Σε αντάλλαγμα, η Βαγδάτη αναλάμβανε να προσφέρει το 17% εθνικού προϋπολογισμού στην κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση του Βορείου Ιράκ.

Ωστόσο, έχουν υπάρξει πολλές διαφωνίες μεταξύ Ερμπίλ και Βαγδάτης λόγω της ποσότητας του πετρελαίου που εξάγεται. Ενώ η κουρδική κυβέρνηση που έχει έδρα το Ερμπίλ κατηγορεί την κεντρική κυβέρνηση ότι δεν της αποδίδει το πλήρες μερίδιό της από τον εθνικό προϋπολογισμό, η Βαγδάτη ισχυρίζεται ότι η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν δεν έχει παραδώσει την υποσχεθείσα ποσότητα αργού πετρελαίου από το Κιρκούκ.