Μείωση του βασικού επιτοκίου από το 1,5% στο 1% αποφάσισε χθες η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά περίπου 40% από πέρσι έχει πλήξει την ανάπτυξη της οικονομίας
Μείωση του βασικού επιτοκίου από το 1,5% στο 1% αποφάσισε χθες η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας, καθώς η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά περίπου 40% από πέρσι έχει πλήξει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Είναι πιθανό να υπάρξει νέα μείωση ακόμη και τον Σεπτέμβριο επειδή η κεντρική τράπεζα εκτιμά επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Ο πετρελαϊκός κλάδος αναλογεί στο ένα πέμπτο της οικονομικής δραστηριότητας στη Νορβηγία, γεγονός που σημαίνει ότι τα κρατικά έσοδα έχουν μειωθεί σημαντικά από τη μεγάλη πτώση των τιμών «μαύρου χρυσού», συμπαρασύροντας σε διολίσθηση και τις τιμές φυσικού αερίου. Συνολικά, ο ενεργειακός κλάδος της Νορβηγίας καλύπτει περισσότερο από ήμισυ των εξαγωγών και το 80% των κρατικών εσόδων.

Μέσα στην εβδομάδα, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Statoil ανακοίνωσε την απόλυση 2.000 εργαζομένων, ενώ οι συνολικές απολύσεις στον ευρύτερο ενεργειακό κλάδο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τις 20.000. «Θα υπάρξει μεγαλύτερη επιβράδυνση της δραστηριότητας που συσχετίζεται με το πετρέλαιο, ασκώντας πιέσεις στο ΑΕΠ και την ανεργία της Νορβηγίας» παρατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Danske Bank A/S στο Οσλο, Φρανκ Τζούλουμ. Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας μείωσε τις προβλέψεις για ανάπτυξη στο 1,25%, φέτος, και στο 1,5% το 2016. Εκτιμά, επίσης, υποχώρηση επενδύσεων στον πετρελαϊκό κλάδο κατά 15% και 5% το 2016.

Η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας δεν είναι η μόνη που προχωρά σε εξαιρετικά μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας. Εχει προηγηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας και της Δανίας που έχουν ήδη μειώσει το βασικόεπιτόκιό τους κοντά στο μηδέν. Σε αντίθεση, όμως, με την Ευρωζώνη ή τη Σουηδία όπου επικρατούν αντιπληθωριστικές τάσεις, ο πληθωρισμός στη Νορβηγία προσεγγίζει το 2,5%. Η χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας οδήγησε σε περαιτέρω πτώση της κορώνας Νορβηγίας κατά 0,6% στα 8,7346 ως προς το ευρώ, αν και αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως είναι απίθανος ο εκτροχιασμός του πληθωρισμού. Βασικοί λόγοι είναι η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών και των τιμών των ακινήτων, αν και πηγή ανησυχίας είναι η αύξηση του χρέους των νοικοκυριών.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 19/06/2015)